IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни облекчения за фирмите с дуално обучение предлага учителски синдикат

Идеята е средствата, които бизнесът харчи за оборудване, заплати и стипендии, да не се облагат

17:57 | 17.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът да бъде мотивиран да работи по професионалното дуално образование с данъчни облекчения. Това предлагат от Синдиката на българските учители към КНСБ, съобщава БТА.

Председателят на синдиката Янка Такева обясни идеята, като посочи, че всички разходи за стипендии и работни заплати за учениците за времето, в което са в предприятието, следва да се считат за работодателите като средства, върху които не се начислява данък. Всички средства, които бизнесът харчи за оборудване на училищните работилници, също не трябва да се облагат. 

По думите на Такева е необходима цялостна промяна на философията на професионалното образование не само в рамките на дуалното обучение, но и във валидирането на знанията и компетенциите на хората, получили тези умения по неформален път.

Синдикатът настоява и за осъвременяване на държавните образователни стандарти.

В бюджета за средното образование през 2018 година да има нов механизъм за разпределението на единните разходни стандарти и всяка година само за увеличение на заплатите на учителите да се отпускат целево средства не по-малко от 327 млн. лева, настояват от синдиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още