IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаел Шрьодер, ZEW: За германския износ е по-важно търсенето, а не слабото евро

Експертът от Центъра за европейски икономически изследвания коментира германската икономика в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

10:39 | 20.02.17 г. 1
<p>
	Д-р Михаел Шрьодер.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Д-р Михаел Шрьодер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еврото е малко по-слабо в сравнение с щатския долар и с някои от другите водещи валути, но не е чак толкова слабо. Затова ситуацията не е толкова проблематична от гледна точка на другите държави - може би е помогнала малко за стимул на износа от Германия, но най-важното е търсенето, а не толкова измененията в цените. Те не са от толкова голямо значение, важно е чуждестранното търсене на износни стоки, което в повечето случаи е задвижвано от бизнес цикъла в чужбина, а не от цените. Това мнение застъпи д-р Михаел Шрьодер, старши анализатор от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW). Той коментира състоянието на германската икономика в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria, а изказването му е в отговор на въпрос за това дали Германия е извличала полза от слабото евро. 

В началото на февруари главният икономически съветник на президента Доналд Тръмп Питър Наваро обвини в материал на Financial Times германците, че използват сравнително ниския курс на еврото за свое предимство за сметка на САЩ и европейските партньори. Освен това според него Германия е главното препятствие пред сключването на търговското споразумение между европейския блок и САЩ. Междувременно и германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има “проблем” със стойността на еврото, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) съобразява политиките си с по-слабите страни от еврозоната, а не конкретно с Германия. “Разбира се, в момента в еврозоната имаме проблем със стойността на евтото”, коментира Меркел по време на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. 

Що се отнася до Европейската централна банка (ЕЦБ), Шрьодер посочва, че не очаква банката скоро да промени политиката си. Според експертите по финансовите пазари, които участват в ежемесечното проучване на ZEW, инфлацията в еврозоната ще се забави – ще достигне средно ниво от 1,5% през 2017 г. „Експертите не очакват промяна в политиката на банката преди края на тази година или може би дори преди началото на следващата“, посочва д-р Шрьодер.

Той коментира и последните данни за брутния вътрешен продукт на Германия: „Последното тримесечие на миналата година имаше висок ръст от 0,4% спрямо третото тримесечие на 2016 г. Но все пак декември беше сравнително слаб месец от гледна точна на индустриално производство, износ, продажби на дребно. Там числата неочаквано се понижиха. Индустриите и икономическите сектори, които изглеждат доста добре, са строителството, информационните технологии и всичко, свързано с частното потребление“, казва експертът от ZEW.

Повече вижте във втората част на предаването Invest/Or:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още