IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правните и моралните казуси пред изкуствения интелект

Отговорността за действие на робота трябва да се рамкира законодателно, препоръча съоснователят на училището по роботика Robopartans Кирил Митов

13:52 | 20.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологията с изкуствения интелект напредва бързо, но развитието ѝ ще стане много трудно, ако законодателно всичко се  подчини на една юрисдикция. Вече има призиви за съставяне на специална агенция към Европейската комисия, която да следи кой носи отговорност от действията на автономните машини.

Това каза в студиото на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria съоснователят на училището по роботика Robopartans Кирил Митов.

Той коментира доколко „прилагането на роботите не само в бизнеса, а във всички житейски сфери, изисква нови нормативни и морални стандарти за работа с тях“.

„Кой поема или би трябвало да поеме отговорност при инцидент, в който е намесен изкуствен интелект? Инициативата за законово регулиране на казуса не е нещо ново в световен мащаб. Например в администрацията на президента Барак Обама през 2009 година бе сформирана такава инициатива, която искаше да разреши подобен род проблеми", посочи експертът.

"Университетите на Станфорд и Оксфорд също имат подобни инициативи. Европейската комисия се опитва да прокара рамки, но законите все още не са готови на този етап – няма ясна дефиниция какво е робот не само в индустрията, но и що се отнася до етика, морал и отговорност“.

Според специалиста все още няма успешни примери за това кой трябва да понесе отговорност за действията на робота – „дали човекът, който го е обучил, дали програмистът, който е написал кода отзад, дали законодателят, че този робот може да се пуска в употреба“.

По думите му не е разписано как да постъпи роботът, ако не разполага с достатъчно информация какви трябва да са неговите стъпки.

Митов е категоричен, че "проблемите няма да се решат, защото роботът не идва с ръководство".

„През годините „общуването“ с него се променя и регулацията няма да е същата и става дори невъзможна, но е необходима. Трябва да се вземат предвид интересите на обществото. Има сфери като маркетинга където може да се правят анализи и автоматично се постват статии и там хората са доста заместени, но ценното остава общуването между хората“, посочи Митов. 

Той смята, че в много от индустриите хората не могат без изкуствения интелект.

За пример експертът даде проучванията, които се правят върху базата на много цифри със сложни алгоритми.

Митов е убеден, че подобен анализ не може да бъде систематизиран от човек и той не може да вземе решение на база на тези данни.

„Всичко това може да се прави само автоматично“, твърди съоснователят на училището по роботика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
еее, ти сега какво говориш... Писан е от ХОРА, не от малцинства :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Изкуствен интелект, който работи по алгоритъм създаден от хора. Че е изкуствен, изкуствен, ама чак пък интелект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Сигурно създателите на компютърни вируси се съобразяват с правната рамка. Ако има поръчка за зловреден изкуствен интелект вероятно ще бъде съобразена с правната рамка. Все пак изкуствения интелект не са само роботи. Може да бъде създаден и пуснат в глобалната мрежа. Може да стои на единичен компютър и да прослушва глобалната мрежа. Да атакува там, където не очаквате. Проблемът с изкуствения интелект е че сме на една крачка от създаването, освен ако вече не е създаден в места, където не афишират тези дейности. Може да бъде създаден по поръчка от "неморални", но достатъчно богати, които не се съобразяват с правните норми. Може да бъде създаден от затворен саморасъл гении, недолюбващ човешкия род. И най-вероятно може да бъде създаден по поръчка от правителствена организация, спазваща правните рамки, но с неочакван и за създателите бъг. Проблемът при софтуера обикновено не е в алгоритъма, а в изключенията, които са били забравени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още