IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карстен Машмайер: Вложителите трябва да се насочат към света на инвестициите

Според германския бизнесмен заради ниските лихви хората, които искат да спестяват, не бива да го правят сляпо, а да започнат съзнателно да инвестират

20:04 | 24.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вложителите трябва да излязат от света на спестяванията и да се насочат към света на инвестициите. Човек не бива да спестява сляпо, а да инвестира съзнателно.

Това казва германският бизнесмен и инвеститор Карстен Машмайер в интервю пред телевизия N-TV.

“Много хора в днешно време спестяват все по-малко. Но те са и обект на илюзията за номиналната стойност. Една банкнота от 10 евро след няколко години пак ще си бъде банкнота от 10 евро. Само че с нея ще можем да купим неща за по-малко от 9 евро. Покупателната способност намалява, благосъстоянието губи стойност. Затова президентът на ЕЦБ Марио Драги е убиец на лихви и унищожител на благосъстоянието. Една германска държавна облигация с матуритет една година има доходност от -0,6%. Инфлацията е 1,9% […] Това означава загуба на благосъстояние от 2,5%“, обяснява Машмайер.

По думите му при отрицателни лихви помагат единствено инструменти, които предоставят защита от инфлацията – например акции в недвижими имоти. „Но си мисля обаче, че при недвижимите имоти в момента има ценови балон. Затова моят съвет е бъдете разумни и напред към акциите“, казва той. 

На въпрос как би отговорил на мнозина германци, за които акциите са прекалено рискова инвестиция, Машмайер казва: „Това се дължи на факта, че мнозина не са се научили как се пести от акции".

"Разбира се, всеки някога е чувал, че някои акции много са поскъпнали. След разговор, на закуска или сред приятели някои си казват „Сега ще си купя акции“. А пък когато акциите поевтиняват, се говори, че трябва бързо да се продава, преди курсът да е паднал още повече. Това не е пестене от акции! Всъщност човек трябва да мисли в диапазон от поне 10, най-добре 15 години. Който спестява дългосрочно чрез акции в Германия, за последните 50 години няма загуби, когато периодът е близо 15 години. Освен това откакто го има индекса Dax, годишната доходност е средно над 7%. Затова е решаващо да се инвестира в различни акции“, казва инвеститорът.

Според него един средностатистически вложител със средни доходи не бива сам да си прави кошница акции на принципа: малко BASF, малко Daimler и малко Allianz.

“Има две възможности: или си избирам един борсово търгуван фонд (ETF) върху Dax например, или си избирам един от най-добрите фонд мениджъри, който да може да идентифицира различни акции и в продължение на години е доказал, че може да носи високи доходности“, съветва бизнесменът.

„Средният дял от доходите, които се спестяват в Германия, е над 10%. Този процент разбира се е много неравномерно разпределен – някои не спестяват въобще, някои дори задлъжняват все повече. Други пък спестяват 20% или повече. Който може да отделя 10% от доходите си в продължение на 20 или 30 години и да получава средно 7% доходност, може да спести значителна сума. Така лесно се натрупват няколко стотин хиляди евро“, казва Машмайер.

На въпрос какво да правят хората, които се нуждаят от повече пари рамките на няколко години, Машмайер казва:

„Такава идея не идва спонтанно. Това, че синът или дъщеря ни искат да учат, не е нещо, което се забелязва малко преди матурата, а много по-рано. Закупуването на имот също изисква много планиране и обмисляне. Всеки човек трябва да си поставя приоритети: Университет за детето, нов автомобил, собствен капитал за къща и инвестиции в акции за по-късно – това не се случва едновременно. Планът трябва да предвижда как човек разпределя парите си и кои цели са реалистични“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Бря! Тоя швабин звучи учудващо адекватно на фона на всякаквите популярни обещатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още