IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девня, Белослав, Аксаково и Варна създадоха Зона за иновации и развитие

Заедно общините ще кандидатстват за еврофинансиране

10:12 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четирите варненски общини с най-голям икономически потенциал създадоха първата в Североизточна България Зона за иновации и развитие, съобщи БНТ.

Кметовете на Девня, Белослав, Аксаково и Варна подписаха вчера меморандум за икономическо сътрудничество. Юридическото обединение на общините им дава възможност да кандидатстват за еврофинансиране на по-големи проекти. Целта на сдружението е да подобри жизнения стандарт в региона, да обедини възможностите на местния бизнес и да привлече повече чужди инвеститори.

През последната година много чуждестранни инвеститори са посещавали Варна и региона с намерението да развива бизнес. Оказва се обаче, че поотделно общините не могат да отговорят на техните изисквания и са необходими условия за цялостно обслужване на бизнеса.

“Обединяваме потенциала си като този на висшите учебни заведения, институти, така, разбира се, чисто инфраструктурните ни дадености, географското положение, човешкия ресурс”, коментира кметът на Варна  Иван Портних.

Обединяването на четирите общини в Зоната за иновации ще ускори решаването на конкретни важни инфраструктурни въпроси, смятат кметовете.

Зоната за развитие и иновации обединява общините около Варненското езеро. Тук се намират ключови за икономиката на региона предприятия, а районът разполага с важни транспортни и логистични връзки.

„Териториите между Аксаково, Белослав, Девна и Варна са уникални места за бизнес – с изключително добра транспортна инфраструктура", казва  Атанас Стоилов, кмет на Аксаково.

Зоната е отворена и се предвижда към нея да се присъединят и други общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още