IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на Португалия отново растат

Държавният дълг на южноевропейската държава се повишава през изминалата година до 130,5% от БВП

15:31 | 22.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на парламента в Лисабон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на парламента в Лисабон. Снимка: Ройтерс

Португалия трябваше да понесе нов удар по отношение на бюджетната консолидация.

Държавният дълг на южноевропейската държава се повишава през изминалата година до 130,5% от брутния вътрешен продукт, съобщи статистическата служба. Правителството очакваше този дял да е 127,7 на сто от БВП. Към края на третото тримесечие дългът дори мина временно над нивото от 133,7 на сто. През 2015 г. той бе 129 на сто, а през 2014 г. - рекордните 130,6 на сто. Европейският съюз обаче е заложил според Маастихските критерии горна граница от 60 на сто, припомня Ройтерс. 

Според данни на социалистическото правителство на страната то е успяло да свие бюджетния дефицит през миналата година до 2,1 на сто от БВП от 4,4 на сто през 2015 г. С това страната остава под границата от 3%, която е официалната за членовете на еврозоната. За тази година кабинетът в Лисабон очаква ново понижение на дефицита и държавния дълг.

Португалия, която през 2014 г. успя да излезе от международната спасителна програма, се числи заедно с Италия към най-задлъжнелите държави в еврозоната след Гърция.

По време на дълговата криза властите в Лисабон получиха общо 78 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Около една трета от сумата е от МВФ, който изисква за нея по-високи лихви от ЕС. От 2015 г. Португалия изплаща предсрочно задълженията си на фонда с пари, които заема на международните пазари при по-изгодни условия. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 7 години
Лошото е,че и,създателте на играта не знаят,каква и е целта.Няма човек на Планетата,който може да отговори на въпроса:Какво ще бъде,в крайна сметка,решението за тези дългове(в световен мащаб,имам предвид)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 7 години
Лошото е,че и,създателте на играта не каква и е целта.Няма човек на Планетата,който може да отговори на въпроса:Какво ще бъде,в крайна сметка,решението за тези дългове(в световен мащаб,имам предвид).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Спасението от дълговата пързалка е като на барон Мюнхаузен от блатото...целта на играта е дълговете никога да не се платят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още