IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери недоволстват заради забавяне на директните плащания

Администрацията не е работила, обясни министърът на земеделието Христо Бозуков

16:07 | 22.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Фермери предупредиха, че готвят протести в цялата страна заради забавяне на средствата за директните плащания. Това се случи в Пловдивския панаир, където служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков откри традиционните международни изложения за агробизнес, вино и храни, съобщи БНР.

Припомняме, че вчера Държавен фонд „Земеделие“ публикува графика за изплащане на директните субсидии.

Днес земеделските производители казаха, че са се организирали спонтанно, за да дойдат в Пловдив, но са съгласували действията си с всички организации в бранша. Те подчертаха, че забавените плащания са фатални за много от тях и предупредиха, че са готови да блокират пътища.

Агроминистърът обясни, че проблемите са засечени от неговия екип в три от дирекциите - за развитие на селските райони, за надзора и за директните плащания. Той заяви, че 3-4 месеца преди да дойде служебното правителство, администрацията е спряла „всички действия по работата за субсидиите и плащанията“.

Направено е всичко възможно забавянето на графиците да е минимално, допълни министърът и увери, че средствата са осигурени.

Събитието в Пловдив включва 26-та Международна селскостопанска изложба АГРА, Специализираната изложба за биоземеделие "БиоАгра", Международното изложение за пчеларство "АПИ България", Международна изложба за лозарство и винарство "Винария", Международната изложба за храни, напитки и технологии "Фудтех" и "Хорека Пловдив" - оборудване за хотели, ресторанти и търговски обекти.

В третото издание на форума се представят над 700 фирми от 33 държави, над една четвърт от тях са нови изложители, каза по време на откриването Иван Соколов, председател на съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, предаде БТА.

АГРА 2017 събира повече от 440 участници от страната и чужбина, в нея се представят компании от 24 държави от Европа, Азия, Америка и Австралия.

"Винария" също отбелязва ръст на изложителите, те са над 150 от 18 държави.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат "Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г." на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още