IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите сред германските потребители се влошават леко

И трите компонента на индекса се понижават, след като три поредни месеца записваха ръстове

10:01 | 23.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нагласите сред германските потребители се влошават повече от очакваното, съобщава Ройтерс, позовавайки се на компанията за маркетингови проучвания GfK.

Основният индекс за потребителското доверие се понижава от 10,2 пункта до 10 пункта, като това е показателят за нагласите през март. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за стойност от 10,1 пункта.

Понижението се дължи основно на нарастващата инфлация и икономическите рискове, произтичащи от политиките на американския президент Доналд Тръмп. 

Експертите посочват, че и трите компонента на индекса – цялостните икономически очаквания, очакванията за личните доходи и склонността да пазаруват – се понижават, след като три поредни месеца записваха ръстове.

„Плановете на Доналд Тръмп да увеличи протекционизма стават повод за несигурност основно сред работници в индустриите, които разчитат много на износ като автомобилните производители и машинните инженери, както и в химическата индустрия“, казва Ролф Бюркл, изследовател от GfK.

Индексът за цялостните икономически очаквания се понижава с 11,9 пункта до 9,7 пункта, но остава на сравнително високо равнище. Понижението в очакванията за личните доходи се дължи на ускоряващата се инфлация в Германия, която през януари беше 1,9%. Измерителят записва спад от 10,2 пункта до 48,1 пункта.

Показателят за склонността към покупки се понижава с 6 пункта до 51,6 пункта.

Изследването се провежда сред около 2000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Лапаницата свърши ...циментените кратуни мислат че преизбирането на Меркел ше гарантира пак големия шницел , ама тоя път ядец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още