IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира данък върху имотите, съобразен с доходите на собственика

Стойността на жилището и доходът на собственика дава по-пълна картина за социалното положение на хората, смятат в правителството

11:22 | 24.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След 2018 година данъците върху имотите в Гърция може да бъдат определяни не само според стойността им, а и в зависимост от доходите на техните собственици. Това съобщава гръцкият в. "Катимерини".

Идеята се обсъжда от правителството и ако бъде одобрена ще означава с 1 млрд. евро по-малко приходи от данъците върху жилищата годишно. Досега в хазната по това перо влизат около 2,6 млрд. евро годишно.

Според правителството обаче стойността на жилището и доходите на собственика дават по-пълната картина за социалния статус на хората и възможността им да платят данъците си.

Новият данък ще бъде вписан в специален пакет от мерки за данъчни облекчения, които ще бъдат предприети, ако Гърция изпълнява своите фискални цели след края на третата спасителна програма.

Целта на промяната е да се компенсират част от икономиите, които понасят работещите гърци, пенсионерите и фермерите, заради исканията на кредиторите на страната.

Според изданието правителството се готви да включи този нов данък в преговорите с международните институции, когато те се завърнат в Атина. Очакванията са, че това ще стане през следващата седмица.

Едно от исканията на кредиторите на южната ни съседка е премахване на данъчни облекчения при налагане на данък общ доход за физически лица и корпоративните данъци.

Ако Атина успее да прокара идеята, новият данък ще бъде въведен от октомври 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
kamikatze
преди 7 години
...и сега всички ще станат социално слаби. До един
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
kamikatze
преди 7 години
...и сега всички ще станат социално слаби. До един
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 години
гениално, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още