IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ растат през януари

Стабилният ръст на жилищните продажби се случва въпреки или пък точно заради скока на лихвите по жилищните кредити, който се наблюдава от есента на 2016 г.

18:01 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американците са купували повече жилища през януари, след като миналия месец беше отчетен рязък спад, съобщава Associated Press.

Продажбите на нови жилища растат с 3,7% до сезонно изгладени 555 хил. единици годишен темп на ръст, съобщи Министерството на търговията в петък. Повишението на годишна база е 5,5%. 

Стабилният ръст на заетостта и сигналите за нарастващи заплати подкрепят потребителското доверие, което също се повиши от президентските избори насам. По-уверените потребители са по-склонно да купуват жилища, посочва AP.

Данни от по-рано тази седмица показаха, че продажбите на съществуващи жилища са се повишили до най-високото си ниво от 10 години.

Стабилният ръст на жилищните продажби се случва въпреки или пък точно заради скока на лихвите по жилищните кредити, който се наблюдава от есента на миналата година. Мнозина купувачи бързат с покупката вероятно за да изпреварят допълнителни повишения, посочва AP.

Средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотеки беше 4,16% през тази седмица, без особена промяна спрямо предходния период. Това се пак е доста над средното ниво от 3,65% през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още