IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последен шанс за европейската шистова революция

Великобритания ще бъде принудена да търси гаранции за енергийната си сигурност, пише в анализ Politico

10:49 | 28.02.17 г. 34
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания е напът да остане единствената европейска държава, която позволява добив на шистов газ и така да се възползва от потенциално огромни количества собствени енергийни ресурси. Това пише в анализ, посветен на очаквана „шистова революция“ в Европа, европейското издание Politico.

В Европа възможността за развитие на сектора умря, още преди да се зароди, смята обаче изданието. Добивът на шистов газ в страни като Франция, Германия и България беше забранен под натиска на екологични организации, въоръжени с данни и експертизи за вредата от тази дейност.

В Полша първоначалният ентусиазъм беше помрачен от слабите резултати от проучванията, направени в периода между 2010 г. и 2014 г. 

В същото време САЩ извършиха истинска революция, позволявайки спорния фракинг и добивайки шистов газ.

Сега обаче Европа вероятно ще се замисли за нови енергийни източници след бързо намаляващия добив на природен газ в Северно море и предстоящото затваряне на въглищните централи и стари ядрени реактори.

За Лондон шистовият газ е потенциална златна мина, а страната ще се нуждае от нови източници, които да заместят изчерпаните газови полета в Северно море.

Излизането от ЕС също оказва натиск на правителството, тъй като страната ще прекъсне газовите и енергийните си връзки с общността.

В момента Великобритания добива 45% от газа, който потребява, и зависи от вносните мита, а те могат да скочат значително след напускането на Евросъюза. Затова и шистовият газ може да се окаже най-лесният вариант за гарантиране на енергийната сигурност.

Протестите в страната обаче също не спират. Притеснени са не само еколозите, но и местните жители, които се опасяват от земетресения, с които се свързва дейността фракинг, както и за намаляващата стойност на своите жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Ето и мнението на правителствената служба по геоложки изследвания USGS:"To produce natural gas from shale formations, it is necessary to increase the interconnectedness of the pore space (permeability) of the shale so that the gas can flow through the rock mass and be extracted through production wells. This is usually done by hydraulic fracturing ("fracking"). Fracking causes extremely small earthquakes, but they are almost always too small to be a safety concern. In addition to natural gas, fracking fluids and salt water trapped in the same formation as the gas are returned to the surface. These wastewaters are frequently disposed of by injection into deep wells. The injection of wastewater and salt water into the subsurface can cause earthquakes that are large enough to be felt and may cause damage."https://www2.usgs.gov/faq/categories/9833/3428
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
И от къде на къде докладът на некъв университет, ако под МИТ имаш предвид Масачузетския технологичен институт MIT, ше е по-надежден от бюлетина на Seismological Society of America (SSA)https://***.seismosoc.org/Society/press_releases/BSSA_105-1_Skoumal_et_al_Press_Release.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Тебе само фракинг нема да те оправи.. требва и як фа^кинг... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
прибирай дъщерите от сащ тогава, там фракинга дъни яко !!! 100 пъти съм ти казвал, евала че уреди децата, но не ни пречи на нас са се оправим тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
глупaкo, пточети докалада на МИТ, не ми показвай некви неизвестни линкове ... аман от продухани мозъци на старци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
какво е МДП ? има поне 20 неща с такава абривиетура ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
моля представи доказателства на твърдението си, аз съм чел доклад на МИТ по въпроса ! а Те са някак си по голям авторитет от теб, неизвестний!... и никога не съм казал безопасно!!! ... кажи ми една минна технология в която няма риск ... аман от руски *** и защитници.. и разбира се че не е същия,по добър е ! като всяка технология и тази се подобрява ... и горенето на въглища днес е по ефективно от преди 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Пак стадото го^вноглави експерти са налазили темата и пишат ли пишат - с характерното за този животински вид вътрешно убеждение, добито от хилядите часове четене из нета от скука... хихи... Родопите, рудодобив, България вече прилага половин век фракинг... напрао БАН се е пренесъл тука... хихи...И други хора пишат:https://***.scientificamerican.com/article/drilling-for-earthquakes/https://earthquake.usgs.gov/research/induced/https://***.forbes.com/sites/kensilverstein/2014/05/06/shale-oil-and-gas-potential-for-earthquakes-could-cause-sector-to-lose-footing/#c8485181cb29И още сто пъти по толкова вече е информацията за вредите от фракинга! А за видинския *** - има бая разлика от хидравлично изпомпване, където в обеми, запълнени с газ, той се изпомпва чрез нагнетяване на чиста вода, която запълвайки обема избутва газа до хидравличното разрушаване на подземната скална структура с химикали, които после никой не знае къде точно отиват и какво причиняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Какво значение има дали ни топли или не, това са ОБСТОЯТЕЛСТВАТА !!! Русия има газчица колкото си ще - която може да добива без подобни рискови методи - а и да е отчасти рисково, тя добива в безлюдни райони - и продава на прилични цени. Мене ме топли - съсел такъв - защото съм акционерин в Газпром и ще продължа да си пазарувам акции на. И сигурно не само аз - тука сме хора инвеститори - не *** като тебе.Инвесторът, бамнете го тоя заразен с бяс хиен най-после !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
И щатите, и Русия, и Иран, И Катар, имат нужда Европа да вярва, че била нямала шистов газ както, още, и че друг способ, освен отровния американски, било нямало. "Няма" във ВЧЕРАШНОТО мислене, както и в някои търговци из нЕучните среди, които мислят с *** си. Те са неспасяемо, наистина.Иначе, съществува концепцията на MDP, която аз развивам и технологии за която, работещи, има поне няколко. И не е нужно да се измисля отново топлата вода, и пари също много......Стига, да не бяха ***. Те ни таковат таковата. На мен, на вас и на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още