IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният фонд на Норвегия е спечелил 53 млрд. долара миналата година

Инвестиционният фонд е постигнал възвръщаемост от 6,9% след поскъпването на акциите след победата на Тръмп

12:40 | 28.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия – най-големият инвестиционен фонд в света, е спечелил 447 млрд. крони (53 млрд. долара) миналата година, след като цените на акциите скочиха след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, съобщава Bloomberg.

Държавният пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), на стойност 900 млрд. долара, е постигнал възвръщаемост от 6,9% през 2016 г. след 2,7% през миналата година, съобщи базираният в Осло инвеститор в четвъртък. Акциите са постигнали възвръщаемост от 8,7%, облигациите – от 4,3%, а инвестициите в недвижими имоти – 0,8%.

„Възвръщаемостта през 2016 г. се характеризира със спад на международните лихвени проценти през първата половина на годината и силни фондови пазари през втората половина“, казва главният изпълнителен директор Ингве Слингстад в изявлението.

Фондът отчита ръст на възвръщаемостта за пета поредна година, печелейки от поскъпването на акциите през четвъртото тримесечие, което компенсира спада при облигациите. Фондовите пазари се засилиха след изненадващата победа на Тръмп за президент на САЩ на фона на оптимизма за намаляване на данъците и дерегулациите.

Фондът отбелязва печалба, макар че миналата година норвежкото правителство за пръв път в историята тегли средства от фонда, основан в средата на 90-те години. След като увеличи рекордно разходите от постъпленията си от петрол, за да стимулира икономиката, воденото от консерваторите правителство по-рано този месец затегна 16-годишните фискални правила, ограничаващи сумата, която може да ползва за националния бюджет всяка година, до 3% от стойността на фонда от 4%.

Правителството предложи и да повиши дела на акциите във фонда до 70% от 60%, за да увеличи възвръщаемостта, която изостава от дългосрочните цели заради исторически ниските лихвени проценти. Централната банка на Норвегия, която управлява фонда, лобира да получи разрешение за инвестиции в инфраструктура, която е собственост на непублични компании, но засега среща съпротива от страна на правителството.

В края на 2016 г. инвеститорът е държал 62,5% от капитала си в акции, 34,3% в активи с фиксирана доходност и 3,2% в имоти. Правителството е изтеглило 101 млрд. крони от фонда миналата година.

Възвръщаемостта през 2016 г. надвишава целта, поставена от финансовото министерство, с 0,1 процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Държавният пенсионен фонд (Government Pension Fund Global), на стойност 900 млрд. долара, е постигнал възвръщаемост от 6,9% през 2016 г. след 2,7% през миналата година,--------------------------------------------------А нашите псевдо пенсионни фондове постигат доходност 2-3 %, като преди това са ми удържали 5 % на входа и още 1 % за управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още