IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Станиславов: Държавата не стимулира достатъчно автомобилната индустрия

През последните няколко години това е най-бързо разрастващият се бранш в България, твърди изпълнителният директор на Automotive Cluster Bulgaria

09:35 | 01.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента автомобилната индустрия се развива по свои правила, без да получава необходимото стимулиране от страна на държавата. Това мнение изказа арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Automotive Cluster Bulgaria (ACB), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Този бранш е сложен сегмент от индустрията, който обаче се нуждае от много прости мерки, за да се развива по-добре, посочи експертът.

"Инвеститорите, които идват, за да произвеждат определена модификация или модел на автомобил, искат до шест месеца, година или максимум две,  в които да започнат производството, което предполага изградена инфраструктура и технологични паркове. В момента това не е толкова лесно", поясни Станиславов. 

Според него стимулирането на автомобилната индустрия не е предизборна тема, защото резултатите от такива мерки идват след пет, десет или петнадесет години, а политиците наблягат предимно на краткосрочни мерки. 

"През последните няколко години това е най-бързо разрастващият се бранш в България. Повече от половината чуждестранни инвестиции са направени именно в този сектор и интересът на компаниите продължава да нараства. Към края на миналата година около 35 хил. души са били пряко заети в автомобилната индустрия, което е около 1% от хората в трудоспособна възраст, които генерират 4% от БВП", добави експертът. 

По думите му индустрията безспорно нараства много бързо в България, но спрямо онова, което вече се е случило в други държави в Източна Европа, страната ни е все още е на последно място по степен на застъпване в икономиката. 

 "По този показател дори не можем да се сравняваме с добре развити държави, като Чехия, Полша и Унгария. Но Унгария е изключително добър пример за България - сравнима е по размер, по население, по възможности. Там има четири големи автомобилни завода. 12% от БВП (който е по-голям от този в България), е дело именно на автомобилната индустрия. Същото се отнася и за Румъния, и за Сърбия. Трябва да се замислим, че това е индустрията, помогнала на тези държави да подобрят благосъстоянието си, заплащането и дори пенсиите", обясни Станиславов. 

По думите му емблематичен пример е Словакия. "Там имаме 60% от БВП и това е причината страната да изпревари Чехия по благосъстояние", добави той.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Като стане дума за кинти и всички забравят за великия свободен пазар и се бутат и ръчкат само и само да се докопат до държавната софра. Като трябва да се плащат данъци обаче, моля ставката де е нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още