IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска "мир чрез сила", но този бюджет е рецепта за война

Цената е твърде висока и то защото плащането за новата военна техника е за сметка на намаляване на арсенала на САЩ в сферата на меката сила

16:00 | 01.03.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато поддръжници на Доналд Тръмп бяха интервюирани по време на предизборната кампания миналата година, една позиция доминираше над всички останали: "Той е успешен бизнесмен", казваха те, "и явно е време някой да управлява страната като бизнес".

Ако тези избиратели са очаквали Тръмп да ръководи правителството на САЩ с технократска ефективност, те биха били разочаровани от управлението му досега. Разбира се, самият президент настоява, че то работи като "добре смазана машина", но оставките, изтичанията на информация, незаетите длъжности и спрените укази навеждат на мисълта, че нещата съвсем не вървят толкова гладко, коментира Джонатан Фрийдланд от Guardian.

Изглежда обаче, че нищо от това няма особено значение за твърдите привърженици на Тръмп, които, както показват проучванията, са непоклатимо предани на своя човек (отчасти защото просто не вярват на съобщенията за поредицата от негови провали). Но сега идва голямата проверка за обещанието на Тръмп да действа като новодошъл изпълнителен директор и да вземе в свои ръце компанията "Съединени американски щати": неговият първи бюджет.

Тръмп беше нает, за да свърши именно това - да намали разхищението, да получи повече за по-малко, да вземе умните решения, които някак убягваха на безполезните политици във Вашингтон десетилетия наред. Ще бъдете ли изненадани да чуете, че първоначалните признаци свидетелстват за бюджет, който е всичко друго, но не и умен - който всъщност е късоглед, глупав и в разрез със собствените си интереси?

Основното предложение е за значително увеличаване на разходите за отбрана - Тръмп иска допълнителни 54 милиарда долара за танкове, кораби и оръжейни системи. Парите ще дойдат от намаляване - "долар за долар" - на разходите за чуждестранна помощ, дипломация и защита на околната среда.

Късогледството на това решение е изумително. САЩ и без това харчат за отбрана повече от следващите осем страни с най-големи военни разходи взети заедно. САЩ се радват на "господство в целия спектър". Те имат ядрен арсенал, способен многократно да унищожи целия човешки живот на планетата.

Това обаче очевидно не е достатъчно. Миналата седмица Тръмп заяви пред Ройтерс, че според него САЩ са изостанали в ядрения си потенциал и той иска да ги постави "начело на глутницата" - все едно САЩ и без това не са на ядрения връх, абсолютно недостижими.

Това, което прави тази промяна толкова погрешна, е не просто натрупването на прекаленост върху прекаленост, а алтернативният разход - плащането за всичката тази техника за сметка на намаляване на арсенала на САЩ в сферата на меката сила.

Плановете на Тръмп призовават за 30-процентно съкращаване на бюджета на Държавния департамент, съобщава се за 40-процентно намаляване на средствата, които САЩ предоставят на международни институции като ООН и 25-процентно намаляване на парите за Агенцията за защита на околната среда (която вече е оглавявана от шеф, който не вярва, че причинените от човека промени в климата са реални). Това е все едно Тръмп да реши, че най-добрият начин да защити сградите и хотелите си е да похарчи милиони за лъскави нови противопожарни коли и да премахне всички димни детектори. 

Със сигурност именно така виждат нещата хората с военен опит. Оттам последва и писмото от 120 пенсионирани генерали и адмирали, които призоваха Тръмп и Конгреса на САЩ да не намаляват наличните пари за дипломация и помощ. Те цитираха не някой друг, а самия министър на отбраната от правителството на Тръмп - Джеймс Матис, който каза през 2013 г.: "Ако не финансирате напълно Държавния департамент, тогава ще е необходимо да купя повече боеприпаси." Матис разбира това, което президентът, на когото служи, не разбира - че дипломацията и международното сътрудничество са най-умната форма на военни разходи, защото намаляват вероятността някога да се наложи да бъде използвано цялата тази скъпа и смъртоносна техника. 

Сега ще се падне на Матис и другите генерали на ключови постове в правителството на Тръмп да се борят с тази толкова опасна промяна в политиката. Като повечето хора, които са носили униформата на своята държава, те виждат войната като последно средство, към което се прибягва без охота. Те обаче работят за войнствен, но страхлив президент, избегнал военна служба, твърдейки, че страда от "шипове" в крака - макар че по-късно не можел да си спомни в кой точно, и нарекъл последвалите си опити да спи с когото му падне, без да хване полово предавани болести, свой "личен Виетнам".

Тръмп казва, че иска Америка "да започне отново да печели войни". Неговият първи бюджет със сигурност ще направи по-вероятно Америка да започне отново да води войни, но това съвсем не е едно и също нещо.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 7 години
Много са велики обаче Ким ги прави да треперят хахааа заслужават си го ако видите какви издевателства са правили сащ в корея ще ви стане ясно защо Ким ги мрази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 9
Internet
преди 7 години
Драскачите -*** все путин им е на клаватуритеЖалки стотинкаджии, надничари, ратаи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Internet
преди 7 години
*** фантасмагории, нищо повече от това.Да го духат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
julian12
преди 7 години
***-я ще му мисли независимо президента от коя партия е. Лошото е, че малкия човек винаги страда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 7 години
напълно очаквано, военния комплекс се държи от републиканците ... винаги е било така, те увеличават, левите демократи намаляват ... да му мисли *** що плащаше на *** да го хвалят след като клинтън му беше дюшеш за президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
SSIW
преди 7 години
Ами дори и заради това , което казваш, ако някой им подяжда пазара навън, требе да го компенсират с вътрешни поръчки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
SSIW
преди 7 години
"Основното предложение е за значително увеличаване на разходите за отбрана - Тръмп иска допълнителни 54 милиарда долара за танкове, кораби и оръжейни системи. Парите ще дойдат от намаляване - "долар за долар" - на разходите за чуждестранна помощ, дипломация и защита на околната среда."......Ето кой седи зад гърба му - ВПК ... sorry CIA (държавен департамент) ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
redcretin
преди 7 години
Трумп май чете Майн Кампф на Хитлер... звучи като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още