IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните фондови инвеститори се пренасочват от САЩ към Европа

Промяната се случва в момент, в който банки прогнозират, че възвръщаемостта по европейските акции може да надвиши тази по американските през 2017 г.

08:30 | 05.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните фондови инвеститори, които бяха обърнали гръб на Европа в продължение на месеци, отново се връщат към европейските пазари, и то за сметка на САЩ, коментира Bloomberg.

От октомври насам глобалните фондове са „се пренасочили значително“ от американски акции към европейски (с изключение на британските) и към японски, пишат фондовите стратези на HSBC Holdings в свой коментар. Промяната се случва в момент, в който банки, сред които Goldman Sachs и JPMorgan Asset Management, прогнозират, че възвръщаемостта по европейските акции може да надвиши тази по американските през 2017 г.

Инвеститорите се насочват към фондовите борси в региона, след като ги избягваха през по-голямата част от 2016 г. на фона на опасения, свързани с мудната икономика, вота за Brexit и банковата криза на Италия. Тази година биковете залагат на по-силен глобален растеж, нарастваща печалба и по-слабо евро, което ще повиши цените на акциите, въпреки политическите рискове, включващи предстоящите избори за президент на Франция.

„Този нарастващ оптимизъм предполага, че инвеститорите са сравнително спокойни по отношение на политическата несигурност пред Европа през следващите 12 месеца“, пишат стратезите на HSBC в свой коментар.

Макар че американските акции се търгуват близо до рекордни нива, европейските бенчмаркове остават доста под най-високите си стойности. Това допълнително увеличи разликата между оценките на индексите S&P 500 и Stoxx Europe 600.

От октомври насам инвеститорите са придобили над два пъти повече европейски акции, отколкото японски, като в същото време се отказват от американски, посочва HSBC. Пренасочването показва, че в текущия бизнес цикъл инвеститорите купуват акции на промишлени компании, които имат повече тежест в европейските и японските фондови индекси, отколкото в американските, казва банката.

В Европа средствата са се насочили най-вече към банките за пръв път от края на 2015 г., сочи HSBC. Банките са най-печеливши в Европа след миннодобивните компании през последните шест месеца, подпомогнати от нарастващата доходност по облигациите на фона на перспективите за затягане на паричната политика на САЩ.

Сред регионалните пазари страните извън Европейския съюз, включително Швейцария и Швеция, са ключови фактори за входящите потоци от октомври насам, но пазарите в еврозоната са започнали да ги настигат през последния месец, пишат стратезите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
И също дето англичаните нема да платят и цент за излизането си от ЕС !Не виждали правно основание за претенциите на ЕС !https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/03/05/der-streit-beginnt-grossbritannien-will-nicht-fuer-eu-austritt-zahlen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още