IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа на пет скорости

Съвършено нормално е да наблюдаваме спад в дела на индустрията, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика

22:21 | 01.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как се променят през последните години икономическите устои на западната икономика? „В развития свят все повече и повече сме свидетели на завой към икономика, базирана на услугите, и съответно прехвърляне на индустриалното производство към държави от Третия свят, коментира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съвършено нормално е да наблюдаваме спад в дела на индустрията. Много е вероятно инвестиции в тази сфера да представляват по-скоро загубени или непохарчени по най-добрия начин пари, тъй като индустриалното производство в развития свят е много по-скъпо. Освен ако не говорим за много механизирано и роботизирано производство, но това пък от своя страна няма да внесе елемента на човешка намеса, като няма да има социален ефект“, каза Николов.

„Разделението на Изток и на Запад (в европейски мащаб – бел.ред.) е прекалено на едро. Доколкото се говори за Европа на две скорости, аз по-скоро бих говорил за Европа на 4 или на 5 скорости. Има много ясно обособени зони – от една страна Източна и Западна Европа, но също така Северна и Южна, които следват собствени тенденции. Докато в повечето западни държави, с изключение на Ирландия и Люксембург, има много бавен, но стабилен растеж, то в Източна Европа наблюдаваме много по-“избухващи“ икономики“, отчете икономистът.

„Южна Европа е в изключителна стагнация. В страни като Италия и Гърция наблюдаваме изключително изравняване на спадове и пикове в икономическото развитие, благодарение на което за 15-20 години има растеж от едва 15-20%“, добави той.

Целия разговор с Адриан Николов може да видите във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Бе я по-добре, ако може, Европа на 28 скорости и кой от къде е.... щото, докато стадото лемури у Брюксел се учи да сменя скоростите, колата ойде у ряката... Айде, молим, докато още може... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Щот българската политическа "класа" винаги хваща най дългия от трите , та и сега от пет скорости задната , с тая еврозона дето напинят да влизаме сме напрао у киреча !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
- Не знам, брат. Трудно се концентрирам, не съм се наспал. Цяла нощ едно дърпане на лоста, един вятър около него та, всяка може да е. Поне колкото са желаещите да "управляват". Ръчкайки лоста, шляпайки ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
На България задната ли се паднА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Колко точно са скоростите не знам но, все някой гледа да те хване за лоста...- Да превключва, съответно. Няма ли автоматици за тия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още