IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж не е в състояние да преодолее изоставането на България

Страната има реален напредък, но въпреки инвестициите и мерките Северозападният регион си остава най-бедният в ЕС

12:37 | 02.03.17 г. 12
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е постигнала реален напредък в регионалното си развитие в периода 2005 – 2015 година, сочи доклад за изпълнението на Националната стратегия в областта. Целите са изпълнени „в достатъчна степен“, независимо от отраженията на световната икономическа криза, е записано в доклада за оценка на стратегията, публикуван за обществено обсъждане.

Състоянието в пет от шестте региона в страната, без Югозападния, показва, че икономическият растеж на страната не е в състояние да преодолее изоставането им. Направените инвестиции – например във високотехнологични центрове за изследвания и иновации, още не дават резултат.

Въпреки предприетите мерки и отпуснатите средства проблемите на Северозападния регион остават – това е най-бедната част от ЕС. Причината е неработещата икономика и нивото на развитието на бизнес, демографските проблеми и обезлюдяването. По тази причина и ресурсите са съсредоточени в областните градове.

В Северния централен регион остава неизползван потенциал – например в туристическата инфраструктура, а икономическият растеж е с по-бавни темпове от необходимото.

Ръстът в Североизточния и Югоизточния регион зависи до голяма степен от туризма, а съществуват предизвикателства, свързани с качеството на обслужването и разнообразяването на туристическия продукт.

В Южния централен район има положително въздействие по отношение на подобряване на средата за живот, но пък няма отражение върху икономическото развитие и бедността и безработицата растат.

На фона на това Югозападният регион се развива по-бързо от средния темп за много региони в ЕС. Той има по-добри показатели за създаден брутен вътрешен продукт и привлечени инвестиции. Затова и глобалната икономическа криза се отразява по-слабо върху региона. В последните години се наблюдава постепенно стабилизиране и ръст на темпа на растеж.

Данните показват, че през десетте години стабилен напредък се отчита по отношение на туризма.

В доклада се цитират данни на Евростат за икономическото състояние в регионите в страната. Според тях брутният вътрешен продукт на човек от населението е под 50% спрямо средното за ЕС в пет от шестте региона. Единствено в Югозападния регион БВП на човек от населението към 2015 година е 75% от средното за общността, тоест постигната е целта, поставена в стратегията.

На този фонд БВП на човек от населението в Северозападния регион е бил 30% от средния за ЕС, при заложена цел от 45%. 

Надежда за развитието обаче носи ръстът на заетите в областта на науката и технологиите в регионите. Добре изразено е увеличението в Североизточния регион, където заетите растат с 6,6% до 32,4% в периода 2005 – 2015 година. За сравнение обаче в Югозападния регион в този сектор заетите са 46,8% (към 2015 година) от всички работещи. Ръстът и тук е съществен – с 6,7%. В Северен централен регион обаче увеличението на работещите в технологичната сфера е от едва 2,2% за десетте години.

В доклада се отбелязват предимствата, които дават средствата от оперативните програми за развитието на регионите. Посочени са проекти, финансирани по ОП „Конкурентоспособност“ (2007 – 2013), подкрепящи малкия и средния бизнес, навлизането на новите технологии в бита и проекти за интегрирано градско развитие. Оценката обаче е, че някои от тези мерки са се оказали недостатъчни. Например проектите в подкрепа на малкия бизнес са ограничени на общия брой фирми и така е имало ограничен ефект върху икономическия растеж.

В стратегията за регионалното развитие е записан като приоритет и развитието и модернизацията на инфраструктурата като условие за създаване на растеж и заетост. Най-голям е напредъкът по отношение на строителството на автомагистрали, пишат авторите на оценката. От това обаче се облагодетелстват основно южните региони, докато северната част на страната изостава. Изграждането на „Дунав мост“2 не помага в пълна степен, тъй като има изоставане в подобряването на довеждащата инфраструктура.

Оценката отчита още значителен напредък при изграждането на пречиствателните станции, канализационната мрежа и проекти за третиране на отпадъци.

Според анализите изпълнението на действията по този приоритет е „средно към високо“.

Подобряването на социалната инфраструктура – образование, здравеопазване, социални дейности и култура, получава средна оценка. През десетте години са открити нови болнични заведения и са изпълнени проекти за подобряване на качеството на образованието, съобразно потребностите на пазара. Но нито един от регионите не е постигнал целите по отношение на заетостта.

Все пък благодарение на ОП „Регионално развитие“ са реализирани проекти за подобряване на туристическия продукт, което води до ръст на нощувките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
"КЪДЕ В ЕВРОПА, ТАКА НАГЛО ПРИ КОСТИНБРОД И СЕГА ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ ИДВАТ НА ВЛАСТ !??? СЪС АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ И ТОГАВА И СЕГА, ПРЯКО ОТ РУСИЯ СЕ ИЗБРА И ХИБРИДНИЯ ВИ ГЕНЕРАЛ, ГОВОРЕЩ В ЕВРОПА ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИ, СРЕЩУ ТЕРОРИЗЪМА НА ШУТИН!???КЪДЕ В ЕВРОПА ИМА ПЕЕВСКИ И ЛУКОЙЛ !?? И ОЩЕ ДОСТА ХОДЛИНГИ В ПОСЛУШНИ ОЛИГАРСИ!??? СПРАВКА КТБ!!!КЪДЕ В ЕВРОПА, ПАК БСП И КОРНИ, ИДВАТ ПАК НА ВЛАСТ!??? И КЪДЕ, СЛЕД КАТО НЯКОЙ Е НАЗНАЧИЛ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС, ДНЕС Е ПАК ПОЛИТИК И ПАК ИДВА НА ВЛАСТ??? МУЛТИГРУП БЕШЕ ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА!??? МАФИЯ, МАФИЯ !!!??? ДРУГАРКАТА *** НИНОВА Е МЕКО КАЗАНО, НЕГРАМОТНА И НЕОБРАЗОВАНА !??"ТОВА НЕ Е ИСТИНА И АЗ СЪМ ЛУД, ТАКА ЛИ И СЪМ БИЛ ЗЛЕ!!! ТАКА ЛИ ??ЛЕЛЕЛЕЛЕЛ ИНВЕСТОРА НА КАКВИ ММАЛОУМНИЦИ Е СТАНАЛ ТРИБУНА, НЕ Е ИСТИНА, ТЕХНИТЕ *** НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 7 години
StraightForward, зле си човече, още по-зле е, че не разбираш, че си зле. И буквите ти те издават - жива неврастения. Няма нужда да плещиш *** приказки и вгорчаваш усещането на другите хора, седнали да разсъждават какво да направим, за да тръгнем напред. Каква Русия те друса? Между другото, друсофобията е диагноза. На Запад я наричат русофрения и не се лекува стандартно. Май много те е наплашил Путин? Те ще се оправят, ние сме зле, като си продадохме природата и душите на алчни и егоистични сили. Образованието било на смешно ниво, да, ами здравеопазването на какво ниво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 7
s3
преди 7 години
В България навремето беше модерно да си столичан, след това манията по столичанството западна, но ГЕРБ успя да я върне на дневен ред, защото политиката им беше изцяло към столицата. Всичко за столицата, че дори магистрала Тракия се направи за да се ходи до морето за 3 часа, сега се строи и магистрала Струма че и до гръцко да е по-бързо за море. А магистрала Хемус, така си остана да чака светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 8
Ivan.r
преди 7 години
http://***.***/a/view/29219-%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0-%D0%BE%D1%82-96-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%BB%D0%B2аре стига сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
Прав си но бъркаш името, по-правилно е вместо София да казваме Столица. Всичко се прави за Столицата и столичаните. Само в столицата всяка година държавата дотира парното им. Само в столицата остана единственото държавно летище, което също е на дотации, щото работи на загуба. Всичко е за да може да се живее по-добре в столицата, а останалите в държавата работят за това и мизерстват, защото са принудени сами да се оправят както могат. За тях държава няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
StraightForward
преди 7 години
КЪДЕ В ЕВРОПА, ТАКА НАГЛО ПРИ КОСТИНБРОД И СЕГА ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ ИДВАТ НА ВЛАСТ !??? СЪС АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ И ТОГАВА И СЕГА, ПРЯКО ОТ РУСИЯ СЕ ИЗБРА И ХИБРИДНИЯ ВИ ГЕНЕРАЛ, ГОВОРЕЩ В ЕВРОПА ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИ, СРЕЩУ ТЕРОРИЗЪМА НА ШУТИН!???КЪДЕ В ЕВРОПА ИМА ПЕЕВСКИ И ЛУКОЙЛ !?? И ОЩЕ ДОСТА ХОДЛИНГИ В ПОСЛУШНИ ОЛИГАРСИ!??? СПРАВКА КТБ!!!КЪДЕ В ЕВРОПА, ПАК БСП И КОРНИ, ИДВАТ ПАК НА ВЛАСТ!??? И КЪДЕ, СЛЕД КАТО НЯКОЙ Е НАЗНАЧИЛ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС, ДНЕС Е ПАК ПОЛИТИК И ПАК ИДВА НА ВЛАСТ??? МУЛТИГРУП БЕШЕ ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА!??? МАФИЯ, МАФИЯ !!!??? ДРУГАРКАТА *** НИНОВА Е МЕКО КАЗАНО, НЕГРАМОТНА И НЕОБРАЗОВАНА !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 6
Веск
преди 7 години
Що е то Югозападен бе? Ако не е София там, а например в Северозападния то автоматично той става водещ. Няма региони. Има София. Да Перник е близо и хората му работят в София. Това е успеха на региона. Казва се София. Стига глупости. Струваше ли си да се източи всичкия ресурс от страната за да се развие София. Всички инвестиции за развитие на София. То едно развитие. Молове и администрация. Няма млади в провинцията - няма провинция. Дрънканици. Дрънканици. Народа си разпродаде земята за да купи кутийка у София, Варна, Пловдив. Развитие. Смях. За програмисти стават 1-2 процент от населението. Край. Божа работа. Какво ще ми развивате повече. Безсмислени проекти, кражби. За 10 години БВП у нас от 40 отиде на 44 процента от средния за ЕС. Главно през 2007ма при Станишев. 4 процента наваксване за 10 години. Румъния направи за 10 години 15 процента наваксване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Ква Русия те пере у канчето бе , нали сме американска провинция...жълта книжка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
StraightForward
преди 7 години
България е Русия, това се знае от ЦЯЛА ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ОПАСНА ЗА ЕВРОПА, ТЪЙ КАТО ОЛИГАРСИТЕ И СА ИЗЦЯЛО РУСКО ЗАВИСИМИ!!! КАКТО И ИКОНОМИКАТА НИ НА МНОГО ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ, ТОВА СА ПРОПУСНАЛИ ОТ ЕЦБ !!!???? И КАКВА ЧАКАЛНЯ ЗА ЕВРОТО, СЛЕД КАТО СВЪРЗАНИТЕ ЛИЦА НА ПОВЕЧЕТО ФИРМИ В ФИНАНСОВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО СА МАФИЯТА И ФОНДОВЕТЕ ИМ и ХОЛДИНГИТЕ ИМ И ВСИЧКИ СА ЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ, ПЕРАТ СЕ ПАРИ И ПРЕЗ ЛУКОЙЛ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ !!! ОБРАЗОВАНИЕТО Е НА МНОГО СМЕШНО НИВО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още