IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България остава сравнително стабилна през януари

Младежката безработицата обаче продължава трайно да се увеличава

12:38 | 02.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България се е увеличила леко през първия месец на годината спрямо декември 2016 г. - до 7,2% от 7,1%. Това сочат последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

Като цяло безработицата остава на стабилно ниво през последните четири месеца - между 7,1% и 7,2%. На годишна база обаче тя отбелязва доста по-сериозен спад – през януари 2016 г. тя е била на ниво от 7,9%. Безработните през първия месец на тази година възлизат на 19 969 души.

Най-ниското равнище на безработица у нас е отчетено в края на 2008 г., когато нивото ѝ започна да се увеличава заради кризата – 4,9%.

Нивото на младежката безработица обаче трайно продължава да се увеличава. През януари тя е достигнала 23%, което е с 0,4 процентни пункта повече спрямо декември миналата година и с над 4 процентни пункта по-висока в сравнение с януари 2016 г. Общо 35 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през първия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло се понижава през януари до 8,1%, което е с 0,1 процентен пункт по-ниско спрямо предишния месец. На годишна база обаче ръстът е по-сериозен – през януари 2016 г. тя е била на равнище от 8,9%. Безработните в региона през първия месец на годината са били малко под 20 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата остава без промяна спрямо декември 2016 г. - 9,6%, но е с 0,8 процентни пункта по-ниска на годишна база. Това означава, че през януари броят на безработните в еврозоната е бил около 15,6 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през януари 2017 г. са били отчетени в Чехия (3,4%) и Германия (3,8%). Най-високите равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (23% през ноември 2016 г.) и Испания (18,2%).

На годишна база нивото на безработицата през януари 2017 г. е спаднало в 25 страни членки, като се е увеличило в Кипър (от 13,1% до 14,1%), Италия (от 11,6% до 11,9%) и Дания (от 6,0% до 6,2%). Най-големите спадове се отчитат в Хърватска (от 14,8% до 11,3%), Испания (от 20,6% до 18,2%) и Унгария (от 6,2% до 4,3%, като сравнението е между декември 2015 г. и декември 2016 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Важното е, че имаме стабилност дори в безработицата, а не сме като горките американци с техния диктатор Тръмп. Имаме и силна пътеводна светлина - нашите журналисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 7 години
За справка на доброволните и/или природни неграмотници, Медведев тия дни обяви, че към момента в Русия безработица на практика........ НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Колкото българинът ходи на доктор и на маникюр, толкоз и се регистрира в бюрото за безработни. Той е поруган и несретен, не може да изтрезнее от мъка, за да отиде до там. Статистиката обхваща само 100-те човека, които са се регистрирали. Официалната безработица в София е 4%, а в провинцията, без големите 3-4 града, е 90% - работа имат само кметовете. И къде да работят хората, по-лесно за статистиката би било да види колко производствени единици има. В провинцията няма сфера на услугите, единствената услуга е да занесеш вафли на децата на съседа и да се напиеш с него. Растеж, какъв растеж, в какво сме пораснали? Купуваме китайски потници и после хващаме варицела от тях. Обаче, купуваме все повече и повече - ето това са благоденствието и растежът. Добре, че във всеки двор в споменатите райони има по 2-3 кози, та хем дават мляко, хем дават сирене, хем олабват Вуте от време на време, за да може да понесе всичкото това бреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Па толкова ли не можете да щракнете една снимка на някое бюро по труда, та сте изтипосали тия двамцата от фотоархива на Ройтерс.Заблудихте ме първоначално, тъкмо като гледах фотото си помислих, че *** чете обяви за работа, а то било чиста измама! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Някой въобще вярва ли в тия данни? 7%... силно се съмнявам дали е и 17%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още