IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой не плаща данъци в Централна и Източна Европа?

Много страни в региона спестяват налози на големия бизнес, а България отново е начело по „криене“ на данъци

20:32 | 03.03.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Често се говори за „високи“ или „ниски“ данъци, но от значение е не само размерът на данъчната тежест, но и кой в обществото я носи. Правителствата в редица страни облагат със символични данъци огромните мултинационални корпорации, очаквайки по този начин да спечелят повече работни места, престиж – и още нещо.

Опитът показва, че все някой трябва да плати данъчната сметка. Данъчните подаръци за "големия бизнес" падат върху плещите на обикновените хора и на малките и средни местни фирми. 

Това гласи заключението от нов доклад, посветен на данъчното облагане на най-големите компании в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). „Избягалите данъци“ е съвместен труд на шест неправителствени организации от страни в Централна и Източна Европа: България (Екологично сдружение „За Земята“), Чехия (Glopolis), Унгария (Demnet), Латвия (Lapas), Полша (IGO) и Словения (Ekvilib)

Идеята за това изследване тръгва от България, твърдят от сдружение „За Земята“. Според тях десетте компании в България, които отчитат най-голям оборот за 2015 г., взети заедно не само че не плащат данък на държавата, но всъщност получават данъчни приходи от над 150 млн. лв.

В законодателството на редица страни е предвидено приспадане от дължимия данък на загубите от предходни години. Но само в България данъчната загуба е придобила подобни гротескни размери. 

България води не само по отношение на либералното данъчно облагане на големия бизнес. В сравнение с другите страни в региона, а и отвъд него, българският бюджет най-силно разчита на „скритите данъци“. ДДС и акцизите върху горивата и тютюневите изделия формират над 70% от данъчните приходи в държавния бюджет, пише в доклада.

Средната норма на „скритите данъци“ за страните в региона е с около една трета по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Виждам това, което отбелязах по друг повод днес - време е да се намалят ДДС и осигуровките за сметка на по-добра събираемост от най-големите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
Фирмите за 2015 година са обявили в НАП 330 милиарда лева приходи. Печалба преди данъци са обявили 20 милиарда. Платили са само 2 милиарда Корпор. данък - 10%. Ако данъка се вдигне на 15%...ето още един милиарда в бюджета. Ако се въведе необлагаем минимум на доходите на физ. лица бюджета ще загуби около милиард. Ето с това мое предложение нещата се компенсират напълно...но, пък и над 1 000 000 работещи бедни ще получат увеличение на годишната си заплата около 500 лева. Кандидат политиците нека помислят за тая възможност за увеличаване на доходите на най-ниска платените в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Ако пресметнем ,че корпоративният данък е около 2 милиярда лева стигамедо извода ,че бизнеса печели 20 .Слагаме и още 10 милярда незаконенбизнес и върху тези 30 милиярда се плаща само 2 милиярда.Държавататрявба да събира три пъти по-вече за да живне социялната сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Аз затова пиша от 2-3 год. и се радвам ,че вече се пише смело за проблема тоест за ограбването на България и гражданите Доклада,проучването на Европейският парламент, Е че в България губим 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
pecan
преди 7 години
Как примерно Т Маркет е 10 години на загуба в България . За всички е ясно че не са луди , а източват средства от бюджета на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Grosss
преди 7 години
Ами то затова няма пари за пенсии,за здравеопазване и образование и какволи още не.Превърнаха България в офшорна зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още