IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от българите смятат санирането за "голяма кражба"

Като цяло програмата се възприема добре, но опасенията са свързани с корупцията, която тя поражда, сочи проучване

17:45 | 02.03.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Програмата за санирането е добре позната за българите – 90,2% от участвалите в експресно проучване на „Галъп“ са чували за нея. За 51,8% от тях това е добър начин за обновяване на старите панелни блокове. 39,9% обаче смятат, че „санирането е голяма кражба“.

От социологическата агенция посочват, че като цяло програмата за саниране на жилищата се възприема добре по принцип, но детайлите събуждат немалко недоволство. Това вероятно се дължи на факта, че ограничен брой домакинства реално се възползват от програмата. Голямо влияние оказват и подозренията в корупция, свързани с реализирането на проекта.

За 49,5% от анкетираните санирането не е честно. На обратното мнение са 30,8%, сочат още данните.

Още при стартирането на националната програма за обновяване на жилищата преди две години „Галъп“ проучи мненията на българите и тогава 65% от анкетираните се опасяваха, че санирането ще създаде възможности за корупция.

Проблемът е част от проучване на обществените нагласи относно реалните и изкуствено създадените обществени въпроси, допълват още от социологическата агенция.

Според допитването реални проблеми за страната са проблемите на пътната инфраструктура, мостове и тунели (88,3%), както и санирането (52,6%) и парите за наука (44,2%). Само 9,8% от българите определят, че темата за състоянието на пътната инфраструктура е създаден от медиите проблем. За санирането това мнение подкрепят 38,6%.

Като пример за изкуствено създаден проблем повечето участвали в анкетата са посочили полета на новия президент Румен Радев до Брюксел с военен самолет – 63,6% вярват, че това е въпрос, създаден от медиите.

Проучването е изготвено и финансирано от „Галъп“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Целта на санирането трябваше да е не кражба от герб, а оздравяване на сградите. Какво се прави - евтини външни фасади и палачорски ремонти на покрив. Панелките у нас са правени от Строитвлно-монтажни, а по-късно и от Домостроителни комбинати. Има различни комбинати като технология, макар и все руски. Варна, Шумен е едно, Русе, В. Търново друго например и т.н.. Самите предприятия имаха разлики. Има различна технология на панелите, различни номенклатури. Различна възраст. Как се отчита това. Никак. Викан ли е проектанта, производителя, заварчика на панелите, руския специалист инсталирал конкретния домостроителен комбинат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Кражба. При това сега контрола е от сл. кабинет. Супер. Хората от село, тези с ново стр. и къщи защо ще плащат на панелкаджиите? Аз какво съм виновен? Години съм работил за да си купя нов апарт. и етаж от къща. Защо не се раздадоха ваучери за енерг. ефективност на всички, а само санировка за панелкаджии, които много често даже не са купили апартамента, а им е наследствен. Цял живот по гръб. Не е честно. Ами аки имам 5 апартамента реститутски и петте ли ще ми санирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 1
Батко
преди 7 години
Аз живея в кв.Симеоново.Плащам най високите данъци в държавата и никой не иска да ми санира къщата.Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 2
Батко
преди 7 години
Аз живея в кв.Симеоново.Плащам най високите данъци в държавата и никой не иска да ми санира къщата.Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Не само голяма кражба , а най голямата за целия период на т.нар. демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още