IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Премахването на валутния борд би било огромна грешка

Никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, предупреждава икономистът

08:54 | 06.03.17 г. 66
<p>
	Проф. Стив Ханке. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата" на българския валутен борд, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му суверенитетът на България се поддържа от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че

България се отказва от своя паричен суверенитет, което е погрешният път, по който може поеме страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът. 

"Вие не сте член на някой клуб и ако не ви харесва валутата, за която сте вързани, можете да я смените", поясни той.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения, подобни на Brexit", предупреди проф. Ханке.

Той обясни още, че валутният борд, най-просто казано, позволява на някой да емитира собствена валута, която в действителност е клонинг на някоя  друга валута, т.нар. котва. „През 1997 г. валутата котва за България беше германската марка, а левът беше клонинг на марката. Разбира се, след това еврото пое ролята на валута котва и сега левът е клонинг на еврото", коментира Ханке.

"Ключовото е, че валутният борд води до много по-строга фискална дисциплина, тъй като в системата на валутен борд финансовите власти в страната не могат да водят самостоятелната парична политика на една централна банка“, добави Ханке.

Той допълни, че в следствие на тази система през 1997 г. беше „убита“ хиперинфлацията. Освен това, независимо през какво премина България - дали кризата с руската рубла през 1998 г., или кризата от 2009 г., системата показа устойчивост.

Що се отнася до представянето във фискален план, България има едни от най-добрите показатели в Европа в това отношение от 1999 г. насам. За този период страната прехвърли границата от 3% дефицит от БВП само три пъти. Не са много държавите, които са го направили, и в общи линии тези, които са успели, са във валутен борд, добави икономистът.

Вижте целия разговор с проф. Стив Ханке във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

58
rate up comment 3 rate down comment 0
Огнян Касабов
преди 7 години
Валутният борд не може да е вечен - това е вярно. Вярно е и това, че той пречи воденето на самостоятелна монетарна политика. Следва ли, че трябва да махнем борда? В никакъв случай. Трябва да го махнем, когато са премахнати основанията за въвеждането му. А те бяха основно липсата на ред в държавата. Хиперинфлацията беше само следствие от липсата на ред. Ако сега бордът отпадне, ще стане ново ограбване на народонаселението и разпределение на ограбеното. Вероятно това е основният подтекст на мераците за "България без борд". Ако на човек му направят тежка операция, след това зашиват раната. Шевовете не може да останат вечно. Но не трябва да се махат, докато не е ясно, че раната е заздравяла иначе тя ще се отвори и ще стане лошо. Е, нашата рана не е заздравяла. Прав е проф. Стив Ханке. Жалко, че един чужд икономист мисли повече за страната ни от нашите "специалисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Реално, г-н проф. Стив Ханке вярва на свои учители и колеги (в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, проф. Нуриел Рубини, проф. Стиглиц, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) без да зачита тяхната слабост да не се съобразяват с разликата между въведеното неправилно управление на паричната система и възможното нейно правилно управление.При наличното поведение г-н проф. Стив Ханке няма база за верен извод за държавно устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
Приемаме ЕВРОТО И ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО !??? КАКВИ СА ТИЯ ВАЛУТНИ БОРДОВЕ ИЗМИСЛЕНИ !???? ЕЦБ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА С СЛУЧАЙ КАТО КТБ, 2007 ГОДИНА РАЗПРОДАЖБИТЕ НА БОРСАТА !??? ТОВА СА НЕЗАКОННИ МОШЕНГИИ, КОИТО ЕДИНСТВЕНО ЕЦБ МОЖЕ ДА ОПРАВИ!??? МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК ДОКАТО ИМА ЕВРО ЩЕ СЕ РАЗПАДАЛА ЕВРОЗОНАТА, ТИЯ ИКОНОМИСТИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ГОЛЕМИ ЛОБИСТИ !???МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ДОСТИГНЕ ТАЗИ В БЕЛГИЯ СЛЕД 150 ГОДНИ С ТОЯ БОРД И ТИЯ ПОЛИТИЦИ ОТ НАД 20 ГОДИНИ ВСИЧКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Това което мен лично ме притеснява е че борда се превърна в извинение на политиците да не правят нищо .---ето това е проблема. всички останаха да разчитат на борда за да живеят нормално. това не е нормална икономика, не е нормално общество. Неспособността да вземеш съдбата в свои ръце е изконен български ген. Затова се е налагало някой през цялата ни изтория да ни освобождава или спасява.Този някой сега го играе ЕС. Ние нямаме умението, нямаме самочувствието да застанем до останалите в ЕС като равни, затова ги гледаме като спасители и дори господари! (ББ: слушам какво казва Меркел и изпълнявам) С това не казвам, че искам сега веднага да махнем борда. С това искам да кажа, че дори като влезем в така желаното от някои евро, ще сме същите - респективно социално и икономически. То не е панацея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 7 години
Сега малко сериозно - всичко на тоя свят е съотношение между риск и доходност респективно развитие . Демек ние като общество след като предпочитаме сигурността на борда трябва да сме съгласни че с това върви и по бавно развитие в сравнение със страните който водят по рискова политика . Борда сам по себе си съвпада с народопсихологията за поддържане на високи резерви и буфери . Но борда наистина създава проблеми за бг икономиката - ако това ни харесва , ок няма лошо . Това което мен лично ме притеснява е че борда се превърна в извинение на политиците да не правят нищо п.п. 97- бях на 25 г. и току що завършвах и да занимавах се с някой дребни неща докато бях студент - но наистина нищо сериозно . Но виж има ясен спомен какво се случи тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Изобщо, българската икономика вече се виде накъде отива... или поне тези, дето имат очи, видеха. Населението го доказа, като гласува с краката си през терминал 2. И с борд, и без борд, и в еврозона, и в рублозона да влезем, се тая - тука национална икономика вече не може да се случи. Единствено и евентуално, да поминаваме с трохите от масата на господарите, дето ше ни ползват за разни логистични нужди. Ако този ЕС изобщо оцелее под некаква форма, след 10 години тук с бизнес ще се занимават само чужди компании и субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Еми аз така го разбрах - че бордът ни пречи да се развиваме, респективно - без него ще сме по-добре. Аз в това дълбоко се съмнявам от позицията на преживял и работил във времето без борд, събитията около въвеждането му и съответно - всичките 16-17 години в борд. И изобщо, кой ти е казал, че някой управник има интерес от силен дребен бизнес тук?Наистина бяхме по-добре до 1997, особено дребния и среден бизнес, защото икономиката въртеше реални, български пари на реален, български пазар, но това създава един огромен проблем - много самостоятелни, независими и безконтролни български субекти, неебаващи разни външни доктрини и техните тукашни представители. Помня как щаз самият съм се отнасял към разни държавни органи. За чий му е на един частник, на който бизнесът му върви, държавата да се пъха в некви съюзи, дето само ше му нахлузват все повече чиновници, все повече регулации и пранги, все повече лемури ше му зават наклон на ***? Но с много такива субекти трудно се влиза в НАТО и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 7 години
Ти де прочете че АЗ искам борда да падне ? Борда има своите позитиви и негативи , като всяко едно нещо - и да натиска доходите надолу защото тяхното девалвиране остава единственият инструмент за корекция на конкурентоспособността . За справка 2008-2010 Полша , Унгария , Чехия , Румъния девалвираха валутите си с около 30 % и преминаха много по леко през рецесията , да не говорим че Полша въобще не влезе - е те това са фактите , пък ако не искаш да ги видиш си е твой проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Аз не познавам никой, който да се занимава с реална стопанска дейност, било то производство, търговия, строителство.. даже адвокати и брокери, дето да иска да падне борда...? Само разни дървени философи, наричани за парлама "икономически експерти"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Борда направи левът толкова скъп,че вече никой не ще производствосамо търговия и чейнч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още