IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стамен Горчев: Поскъпването на биткойн от началото на годината е спекулативно

Според основателя на crypto.bg и hash.bg регулаторите в САЩ ще дадат зелена светлина на първия борсово търгуван фонд върху биткойн

15:52 | 06.03.17 г. 4
<p>
	Стамен Горчев, основател на crypto.bg и hash.bg.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Стамен Горчев, основател на crypto.bg и hash.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поскъпването на биткойн от началото на годината е малко спекулативно, тъй като се очаква комисията по ценни книжа в САЩ да се произнесе за първия борсово търгуван фонд (ETF) върху биткойн. Това заяви Стамен Горчев, основател на Crypto.bg и Hash.bg в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. По думите му така ще се даде достъп на институционални инвеститори до биткойн.

Според Стамен Горчев регулаторите в САЩ ще дадат зелена светлина на ETF-a. По думите му в администрацията на президента Доналд Тръмп влязоха много защитници на биткойн, а самият Тръмп е доста либерален във финансовата си политика.

„В началото на годината тези шансове се оценяваха на 10-20%, a в момента са 40-50% […] Спекулацията е, че ако този ETF стане факт, ще се стигне до много добра възвръщаемост, дори и само 1% от капиталите под управлението на пенсионните фондове в САЩ, а те са трилиони долари, да се влеят към биткойн“, посочи Горчев. 

„С ETF-а се вкарва един посредник между хората и собствеността на биткойн. Силата и очарованието на биткойн е в това да го притежаваш и да правиш каквото си пожелаеш със собствените си пари“, обяснява той.

„Биткойн е един математически модел, протокол, чиито правила са установени и чиято промяна е много трудна. Това е децентрализиран модел – там няма собственик, някой, който да каже какво ще се прави. Това е заложено още при създаването на биткойн, всеки може прозрачно да види колко биткойна се добиват и кога ще се добиват в бъдеще", допълни Горчев.

От друга страна, рисковете при една децентрализирана система като биткойн се крият в това, че изведнъж хората трябва сами да се грижат за парите си. „Ако изгубите биткойните от портфейлите и не сте ги подсигурили, тези пари са изгубени и това е риск за приемането на технологията“, обясни Горчев.

„Силата на биткойн се крие в неговата роля да съхранява стойност, той все още не става за разплащателно средство“, коментира той.  

Целия разговор със Стамен Горчев вижте в първата част на предаването Invest/Or:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
hash.bg
преди 7 години
прав си да го кажеш, ако само аз го правех.... но го правят всички световни финансови издания, които предполагам четеш ти (след като коментираш в ***)... явно си ги надраснал всички в разбиранията ти за света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
0
преди 7 години
Да коментираш цена и покупка за биткойн е все едно да купваш зеня на планета от съзвездието Лебед. А дано,ама надали.Толкова празен и измилен "актив"-няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Накрая да не въведат долара в борд спрямо биткойна,голям майтап ще бъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 7 години
щото миналата година беше на абсолютно пазарни принципи, хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още