IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на българския пазар на фасилити услуги продължава да расте

Дружеството „Мундус Сървисиз“, което обедини „Фасили Оптимум България“, „Вики Комфорт“, поглъща и „Ей.Ес.Ес.-България”

12:22 | 06.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Гигантът на пазара на почистване и поддръжка на сгради в България – „Мундус Сървисиз“ АД, продължава да расте. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е позволила на „Мундус“ да придобие компанията за изграждане и поддръжка на електрически инсталации и мрежи и търговия с електрическо оборудване „Ей.Ес.Ес.-България” ООД, показва справка в регистрите на антимонополния регулатор.

Със сделката на практика се обединяват три от петте дружества с най-големи приходи на пазара на фасилити мениджмънт услуги в България - „Фасили Оптимум България“, „Вики Комфорт“ и „Ей.Ес.Ес.-България”. Другите две компании са „Пи Ел Ейч Инвест“ ООД (вече „Планекс Инест“ ООД) и „ВНП Фасилити“ ЕООД, вижда се от справка на КЗК.

„Мундус“ е дружество на инвестиционните фондове EMP Invest Bulgaria (Empower) и KJK Capital, което консолидира компаниите „Фасилити Оптимум България“ и „Вики комфорт“. Собственикът и основател на „Вики Комфорт“ Лъчезар Петров получи миноритарен дял в новата компания и застана начело, а изпълнителният директор на „Фасилити Оптимум“ Бисера Иванова стана зам.-изпълнителен директор на новото дружество.

„Ей.Ес.Ес.-България” се притежава от Христо Дойчинов (20%) и „С.В.С.“ ЕООД с управител Спиридон Беллос (80%).

Сделката буше обявена в началото на тази година. КЗК е потърсила коментар от страна на конкуренти на „Мундус“, както и на дружества, които ползват услугите на фирми за фасилити мениджмънт.

Конкуренцията като цяло не изразява сериозни опасения от сделката, макар и да се прокрадват опасения за монополизация на пазара заради окрупняването на дружеството. От ползвателите на услугата обаче единствено „Теленор България“ смята, че в сектора на поддръжка и почистване на сгради и инсталации има достатъчен брой компании.

ОББ например посочва, че новото дружество ще притежава почти 40% пазарен дял, което ще се отрази негативно на конкуренцията, тъй като на практика няма да има друг доставчик на такива услуги с подобен мащаб и обхват.

КЗК обаче смята, че пазарът на предоставяне на комплексна услуга по почистване и техническа поддръжка на различни сгради (фасилити мениджмънт) се намира в начална фаза на развитие, тъй като само малка част от всички потенциални потребители на тези услуги ползват професионални доставчици. Очакванията са пазарът да търпи все по-сериозни промени и все повече компании и държавни институции да наемат специализирани фирми като външни изпълнители за поддръжка на ползваните от тях сгради.

Комисията подчертава, че пазарът се характеризира с множество участници, част от които предоставят комплексна услуга, а други са специализирани в предлагането само на един вид услуги. Според институцията няма съществени пречки за кратък период от време и без съществени инвестиции да бъде разширено портфолиото чрез добавянето на допълнителни услуги по поддръжка на сгради, т.е. всяко предприятие, заето с определен вид услуга по поддръжка на сгради, следва да се счита за потенциален конкурент по отношение и на други услуги, които до конкретния момент не извършва.

След анализ на пазарните дялове на предприятията КЗК е стигнала до извода, че няма вероятност да се установи господстваща позиция на пазара, т.е. дял над 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Фасилити" услуги...как купешки звучи ! А пък иначе почистване и поддръжка , особено пък без снимката с небостъргачите си е направо "Чистота"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още