IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-дългите периоди без рецесия в света

Според данни на ОИСР от 1970 г. насам Австралия е страната с най-дълга серия от последователни тримесечия без рецесия

12:59 | 06.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Австралийците могат да си поемат дъх. Рекордната им серия от последователни тримесечия без рецесия продължава, коментира Quartz. След свиване от 0,5% през третото тримесечие на 2016 г. икономиката на страната се е разширила с 1,1% през четвъртото тримесечие. От последната рецесия в страната са минали повече от 25 години, което е най-дългата серия за страна членка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 1970 г. насам.

Според други медии Холандия все още държи короната за най-дълъг период без рецесия – от 1982 г. до 2008 г. Използвайки данни от ОИСР и общоприетата дефиниция за рецесия – две последователни тримесечие на отрицателен растеж, според Quartz обаче Холандия е преживяла лека рецесия през 2003 г.

Австралия е една от малкото богати страни, които продължават да растат дори през финансовата криза през 2008 г., до голяма степен в резултат на търсенето на суровини от страна на Китай.

Скорошното забавяне, което заплаши лидерството на Австралия, също се дължи на Китай, този път заради по-слабо търсене на австралийска желязна руда и въглища. Китай в момента е най-големият търговски партньор на Австралия, а икономиката ѝ е на приливи и отливи в зависимост от китайското желание към износа ѝ. Австралийският финансов министър Джон Фрейзър наскоро говори за нуждата страната да се придвижи към „по-широко базиран растеж“ след инвестиционен бум, фокусиран върху добива на суровини.

Ако австралийската икономика тръгне надолу през следващите няколко години, Полша е фаворит да заеме мястото ѝ на страна с най-дълга серия на растеж без рецесия. От 1995 г. насам първата година, от която ОИСР започва да събира данни за растежа на БВП на Полша, икономиката на страната не е отчитала рецесия.

Икономиката на Полша се е разширила с 1,7% през четвъртото тримесечие на 2016 г., а Световната банка очаква това да продължи и през 2017 г. И все пак серията на Полша остава с 4 години по-кратка от тази на Австралия.

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Пуки
преди 7 години
Кои от тези държави имат валутен борд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още