IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът отменя решението за предварително изпълнение на Плана за парк Пирин

Решението да не се прави екооценка не е отменено, казват природозащитниците*

14:16 | 06.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Екоминистърът Ирина Костова отменя решението си за предварително изпълнение на Плана за Национален парк Пирин, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Припомняме, че в последните дни природозащитни организации възразиха срещу действията на екоминистъра и за днес бе насрочен протест пред МОСВ.

От няколко дни природозащитници сигнализират, че на 1 март служебният министър е разпоредила да не се прави екологична оценка за новия план за управление на парка, а на  2 март е разрешила предварително изпълнение.

Според екоорганизациите така ще стане възможно строителството в защитената територия.

Днес от министерството съобщават, че екоминистърът е отменила разпоредбата си, свързана с предварителното изпълнение, заради обществения отзвук.

Няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ, свързано с трите почивни дни, казват от екоминистерството.

Президентът Румен Радев коментира темата  във Facebook като заяви, че „решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023 е прибързано. Това е обществено значим въпрос“.

Природозащитниците не останаха доволни от решението на министъра и пак последваха критики. Те изтъкнаха по-късно, че министърът всъщност не отменя основното си решение от 1 март, с което пуска плана без екооценка. Вместо това тя отменя последващото си решение от 2 март за предварително изпълнение на първото, заявиха в писмо до медиите от "За да остане природа в България“.

Процедурата за придвижване на плана продължава, казват екоактивистите, които не се отказват от планирания днес пред министерството протест.

*Новината е допълнена в 16.04 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 7 години
*** докато не съсипят Пирин няма да се спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
chimney
преди 7 години
Природозащитниците пак недоволни и от това решение, не знаят изщобщо дали ги боли, дали ги сърби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още