IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените на ръководни позиции в ЕС получават с 23% по-малко от колегите мъже

В държавите от общността 7,3 млн. души заемат мениджърски постове, от които 35% са жени

15:05 | 06.03.17 г. 2
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

7,3 млн. души работят на ръководни позиции в Европейския съюз, като 2,5 млн. (35%) са жени. Това показва статистиката на Евростат, посветена на Международния ден на жената – 8-ми март. Според данните жените мениджъри получават с 23,4% по-малко от своите колеги мъже.

Между отделните страни обаче има големи разлики.

Данните на статистиката например показват, че жените мениджъри в Латвия преобладават – 53% от хората на тази позиция. По-висок от средното е процентът на жените на ръководни позиции и в България и Полша – по 44%. В Румъния те са 41% от мениджърите на компании с 10 и повече служители.

На обратния полюс са Германия, Италия и Кипър, където жените ръководители са едва 22%. Следват Белгия и Австрия (по 23%) и Люксембург (24%).

Навсякъде в ЕС обаче има разлика между заплащането между мъжете и жените на ръководни постове. Най-малка тя е в Румъния (5%), Словения (12,4%), Белгия (13,6%) и България (15%).

В Унгария обаче жените получават с 33,7% по-малко от своите колеги мъже на ръководни постове. Почти същото е положението в Италия – разликата между заплащането е с 33,5% в полза на мъжете. Малко над средната за ЕС разлика се наблюдава още и в Полша, Австрия и Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Най-лесният начин да увеличиш експлоатацията и на мъжа и на жената е като ги обявиш за еднакви=равни и дадеш старт на конкуренцията помежду им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 7 години
е и ? даже и това им е много ама айде. ... утре ще искате и 50% от ражданията да са мъжки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още