IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Блокчейн технологията може да се използва за борба с бюрокрацията

Руският премиер е възложил на две министерства да разгледат въпроса по приемането на блокчейн технология в условията на руската икономика

23:07 | 06.03.17 г. 1
<p>
	Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс

Руският премиер Дмитрий Медведев предложи блокчейн технологията, на която се базира криптовалутата биткойн, да се внедри в руската икономика, съобщава бизнес изданието РБК. Медведев смята, че това ще помогне за борбата с бюрократизацията и е възложил на на Министерствата на съобщенията и масовите комуникации и на икономиката да разгледат въпроса по приемането на блокчейн технология в условията на руската икономика.

„Наредбата, която подписах, касае развитието на умната икономика. На тази задача е посветен отделен раздел от комплексния план за действие на правителството. Става въпрос за максимално бързо създаване на условия за внедряване на различни цифрови технологии и една от тези революционни технологии е блокчейн технологията“, каза Медведев. 

По думите му тя може да се използва от големи банки, корпорации и някои държави. „Технологията е особена, припомням, че тя изключва наличието на посредници“, заяви руският премиер и допълни, че автентичността на операциите се потвърждава от самите участници в мрежата, тъй като няма единно хранилище на информацията. Според Медведев блокчейн технологията може да помогне за премахването на излишната бюрокрация.

Министерствата на комуникациите и на икономиката трябва да разглеждат възможността за приемане на блокчейн технологията, когато подготвят програмата „Цифрова икономика“, която съдържа плана за действие на властите в периода 2017 – 2025 г.

„Трябва да се анализира доколко това е приложимо в нашата държава и икономика“, посочва Медведев.  

Блокчейн е специална технология, която позволява осъществяването на трансакциите или прехвърляне на информация по верига от блокове. Всеки блок съдържа информация за други блокове, което позволява разпределение на данните по системата и проследяване на всяко изменение. Няма едно място, където да се съхраняват данните от всички участници в системата, тъй като на практика регистрите се съдържат едновременно във всички участници и автоматично се обновяват до последната версия при всяко внесено изменение. В банковото дело технологията се използва за осъществяване на плащания и обработки на големи масиви данни, обяснява РБК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivan111
преди 7 години
Много ми е интересно как само за една година си извъртяха задницата наобратно. http://***.investor.bg/***/130/a/rusiia-obmislia-vyvejdane-na-nakazatelna-otgovornost-za-izpolzvane-na-bitkoini-209499/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още