IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ очаква забавяне на икономическия растеж до 2,8% през 2017 г.

Очакваните по-малки частни инвестиции ще ограничат потреблението и доверието на домакинства

20:30 | 07.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс </em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. се очаква забавяне на икономическия растеж на България до 2,8%, след което ще има бавно ускоряване до 2,9% през 2018 г. Това прогнозира Българската народна банка (БНБ) в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

В него се посочва, че основен положителен принос за растежа ще има вътрешното търсене, вследствие на което се очаква ускоряване на растежа на вноса на стоки и услуги.

Въпреки нарастващия внос от централната банка очакват приносът на нетния износ да бъде почти неутрален средно за прогнозния хоризонт.

От БНБ обаче предупреждават, че реализирането на по-малки от очакваните частни инвестиции в страната би повлияло ограничаващо на потреблението и доверието на домакинствата, а по-слабото усвояване на средства от ЕС е предпоставка за по-ниски правителствени инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
olimpiec
преди 7 години
Тая същата "БНБ",очакваше и "КТБ" да не фалира,ама нейсе тя фалира.И се скриха зад три правителства.Прогнози,прогнози........а да видим накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още