IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Крал: В CEZ Group не спираме да мислим за бъдещето си в България

Компанията е получила оферти от потенциални инвеститори, но не се отказва от плановете си за иновации в мрежата, твърди регионалният мениджър

08:00 | 09.03.17 г. 14
<p>
	Карел Крал. Снимка: <em>Личен архив</em></p>

Карел Крал. Снимка: Личен архив

През последните месеца няколко инвеститора изразиха интерес към активите на CEZ Group в България. Но компанията съвсем не се отказва от плановете за развитие на бизнеса си тук и през тази година инвестициите в мрежата се увеличават, разказа регионалният мениджър на чешката компания за България Карел Крал пред Investor.bg.

С него разговаряме и за приоритетите на ЧЕЗ България и предизвикателствата, пред които е изправен българският енергиен сектор.

- Г-н Крал, CEZ Group официално съобщи за инвеститорски интерес към активите на групата в България. Какви са плановете на компанията за България?

- Наистина, мажоритарните акционери получиха писма за интерес от инвеститори и ръководството на Групата взе решение да бъде проучено какво са готови да предложат. Ние сме публична компания - и тук, и в Чехия, затова имаме задължение да съобщим за проявения интерес. Такава информация може да повлияе върху цената на акциите и поради това беше направено официалното съобщение. Към момента това не означава, че има решение за продажба - до голяма степен то ще зависи от офертите, които получим.

Това ни поставя в много интересна ситуация в България, защото паралелно с коментарите, че напускаме страната, ние си вършим работата, както обикновено - изпълняваме своите инвестиционни планове, работим за подобряване на качеството на услугите за нашите клиенти, обмисляме нови проекти и нови бизнес възможности. Ние не спираме развитието си в страната, не спираме да мислим за бъдещето си в България.

Независимо от факта, че не можем да кажем, че регулаторната рамка е „вече стандартна“, през изминалите месеци наблюдавахме известно подобрение. Надяваме се наистина регулаторът да продължи в тази посока и да „изправи“ стари решения, като установи регулаторна рамка по европейски стандарти.

- Можете ли да споделите малко повече подробности за офертите, които получихте?

- Процесът се управлява директно от централата ни в Прага и не мога да коментирам нито колко оферти имаме, нито от кого са изпратени и на какъв етап е процедурата.

- Какви промени можем да очакваме от ЧЕЗ България през тази година?

- Не мисля, че можем да говорим за някакви значителни промени, но има няколко неща, които ще се случат. На първо място това е инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България. През тази година имаме доста амбициозни планове - за развитието на мрежата ще инвестираме 130 млн. лева. Това е значително увеличение спрямо 2016 година, когато инвестициите ни бяха в размер на 90 млн. лева.

- Какви ще бъдат приоритетите във вашата инвестиционна програма за мрежата през тази година?

- На дневен ред е изкупуването на съоръжения и се надявам процесът да приключи през 2017 година. За изкупуването обаче трябва да бъдат изпълнени три условия - разрешение от регулатора, да имаме необходимите средства и необходимите документи от самите собственици на съоръженията. Имаме решение от регулатора и нужното финансиране, благодарение на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), изтеглен в края на миналата година. Съществува, обаче, известно забавяне по отношение на документацията за съоръженията - някои от собствениците не могат да предоставят всички необходими документи.

На второ място в инвестиционните планове на ЧЕЗ Разпределение са "обичайните дейности" по подобряване на качеството на доставките, повишаването на капацитета на мрежата и новите връзки. Тук продължаваме да увеличаваме инвестициите, за да намалим разходите на мрежата и да намалим загубите от кражби. В ход е процесът по изнасяне на електромерите на границите на имотите.

Този зимен сезон показа, че инвестициите от последните години се отплащат - въпреки някои аварии, включително и на съоръжения на трети страни, ние успяхме да се справим без сериозни проблеми и да покрием увеличеното потребление.Официално бе съобщено, че потреблението достигна своя 20-годишен максимум. Някой може и да каже, че сме били късметлии спрямо другите електроснабдителни и електроразпределителни дружества, но според мен не става дума само за късмет, а и за сериозна подготовка. Късмет обикновено има този, който е подготвен.

Част от инвестиционната ни програма през тази година ще е насочена и към новите технологии. Стартираме проект за поставяне на електромери с дистанционен отчет и подготвяме обществена поръчка за доставка на такива измервателни уреди. Надявам се до края на годината да стартираме пилотен проект с електромери с дистанционен отчет и това да бъде част от дългосрочното ни развитие в следващите 4-5 години.

- Какви планове имате за другите компании в групата?

- Разбира се, разглеждаме възможностите за развитие и на другата част от нашия бизнес. Основно анализираме потенциала за ръст и в другите области, като например как да бъдем по-атрактивни за нашите клиенти и да подобрим услугите си - начина за комуникация с клиентите си, електронни фактури и т.н. , да предложим комплексна услуга за нашите клиенти.

Преди няколко години тествахме предлагането на нови комплексни услуги за нашите клиенти в Чехия - осветление, отопление и климатизация, което даде много добри резултати и искаме да го приложим и на други пазари, на които работим. Сега анализираме пазара и на други места, където имаме дейност, включително в България за потенциала на тази идея.

- Какви предизвикателства очаквате през 2017 година?

- Те са няколко и на първо място това е пълната либерализация на електроенергийния пазар. Вярвам, че свободният пазар, прозрачността и конкурентната среда са най-доброто за стабилизирането на сектора. Регулаторът ще се грижи за естествените монополи – пренос и разпределение, но останалите услуги трябва да бъдат изцяло конкурентни. Според мен голямото предизвикателство е работата на енергийната борса. В момента на нея се търгува по схемата ден напред и с дългосрочни договори. Следващата стъпка ще е търговия в рамките на деня, но въпросът е да бъде осигурена ликвидност.

България трябва да се обедини с енергийните пазари на съседните страни. Това ще повиши и прозрачността, и ликвидността, а за страната ще означава и по-изгодна цена.

Енергийният регулатор трябва най-накрая да премахне кръстосаното субсидиране между битовите и индустриалните потребители. До голяма степен този проблем е преодолян, но трябва да бъде решен напълно, за да заработи либерализацията на енергийния пазар.

Но това, което е най-важното за всеки инвеститор, не само за тези в енергийната сфера, е стабилността и прозрачността по отношение на регулациите и законодателството. Надявам се, че това ще се подобри в близко бъдеще. Ясно е, че не е най-доброто положение за бизнеса липсата на работещ парламент при положение, че са нужни законодателни промени.

- Световната банка вече представи своя доклад за пълната либерализация на енергийния пазар...

- Да, и тепърва предстои общественото обсъждане на предложенията и ние сме готови да споделим своя опит за либерализацията, който натрупахме на другите пазари, на които участваме.

Очаквайте продължение на интервюто за новите технологии в енергетиката и икономически обосновано ли е строителство на традиционни централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Фамилията на този е твърде лошо символична за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 7 години
"When you can not beat them join them!"Мъдро звучи, когато шансовете са 50 на 50. Но при шанс 0.001 (да те допуснат) към 99.999 (да не те допуснат) е обречено заробващо поведение (в най-добрият случай водещо до еничарство).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
888
преди 7 години
Обаче веднага облъчените и назначени "капиталисти" обясняват, че държавата е лош стопанин,а на практика какво се оказва , че средно за Германия държавната собственост в предприятията е около 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
mistt
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
melon
преди 7 години
Естествено. Такава лапачка пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още