IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ход е процедурата за отлагане на пръстовия идентификатор извън болниците

Нормативните документи са публикувани за обществено обсъждане

12:27 | 08.03.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нормативните текстове, с които се предлага отлагане на въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничната помощ, са публикувани за обществено обсъждане.

Чрез промените се предлага отлагане на въвеждането му за 1 януари 2019 г.

При приемането на сега действащите разпоредби не е извършено адекватно прогнозиране на необходимите финансови и други средства за въвеждането и прилагането на автентификатора в системата, посочва се в мотивите на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Въвеждането на разпоредбата в извънболничната помощ в настоящия момент без необходимата подготовка е изключително опасно за системата, смята още министърът.

Съсловните и пациентските организации и Националната здравноосигурителна каса поддържат същото становище, допълва Семерджиев. 

Въвеждането на автентификатора в извънболничната система сега е невъзможно, тъй като изисква единната регистрационна система на електронния автентификатор да може да обработва 21 пъти повече заявки, което е увеличение с 2116 на сто в сравнение с настоящия й капацитет, създаден за болничната помощ, изчисляват от Здравното министерство. За да бъде прилагана разпоредбата понастоящем, НЗОК следва да разполага с този капацитет, а такъв липсва, пише още в мотивите.

Наред с това Касата няма финансови средства да обезпечи новия инструмент, посочва се в проектодокумента. Общият размер на инвестицията за лечебните заведения е над 25 млн. лева. Отделно са нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка, персонал и други.

До момента само разходите за софтуера за обезпечаване на регистрационната система с електронна автентификация струва на болничния сектор над 4 млн. лева, припомнят от ведомството. 

Министерството на здравеопазването взе решение за нормативно стартиране на процедура по отказ за въвеждане на пръстовия автентификатор в извънболничната помощ през 2017 г. и отлагането му за 2019 г. преди две седмици. Настоящият проект не изменя спорната разпоредба за пръстовия идентификатор в болничната помощ, за която се очаква решение на Върховния административен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Медицинската мафия отвръща на удара! Саботира установения контрол, добър или лош, без да предлага алтернатива в близко бъдеще. Колкото време спечели - толкова - берекет версин, чиста пара е краднатата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още