IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: 30,2% биха гласували за БСП, 28,3% - за ГЕРБ

Ако изборите бяха сега, в парламента биха влезли 5+1 партии

13:48 | 08.03.17 г. 16
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са почти изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1. Това показва последното проучване на „Галъп интернешънъл“ за електоралните нагласи в първата половина на предизборната кампания.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували 28,3%, за Обединените патриоти – 11,9%, за ДПС - 8,2%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 7,4%, и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 4,3%.

Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата. ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана, посочват от „Галъп интернешънъл“.

Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите.

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци.

Сред останалите формации се отличават коалициите АБВ и Движение 21 с 2,6%, „Да, България“ с 2,3%, Нова република с 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях ДОСТ се откроява с малко под процент.  Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи.

Близо 3 на сто от твърдо решилите да гласуват биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

Данните са регистрирани по метода „лице в лице“ сред 1 003 души от 27 февруари до 5 март.  Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи, затова и няма как да са прогноза за изборния резултат, посочват от социологическата агенция.

Още новини за изборите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Тия просто трябва а ги глобяват с по толкова хилки, колкото е разликата във врачуването им и последващите реални резултати.До 2 поредни бота са дали фира.....е освен, ако не продължи захранването с рупли от мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
FNM
преди 7 години
Пропуснах Асланов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
FNM
преди 7 години
Кънчо Стойчев и Андрей Райчев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 17
Иван Митев
преди 7 години
При наличното неправилно управление на паричната система, всяка партия или коалиция и с избрани 240 депутата ще се провали.За устойчив политически успех е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
fras
преди 7 години
Кънчо и Андрейчо пак ще берат срам.Не че са от срамежливите,де.Помня, че преди евроизборите пак даваха 1-2 % преднина на БСП пред ГЕРБ.А резултатите бяха 2:1 за ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
realista
преди 7 години
Много хора ще гласуват за ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още