IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведената от Слънцето енергия расте с 50% през 2016 г.

Рекорден е броят на фотоволтаиците, инсталирани през миналата година, сочи доклад

18:14 | 08.03.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Енергията, произведена от слънчевите панели, се увеличава с 50% през 2016 г., благодарение на новите инсталации в САЩ и Китай, става ясно от съобщение на организацията Solar Power Europe.

Според цитираните данни през 2016 г. са инсталирани 76,1 мегавата нови мощности, което е исторически рекорд. Ръстът на новите панели в САЩ и Китай през 2016 г. е двойно по-голям от този през 2015 г. В Европа обаче новите инсталации намаляват с 20% - до 6,9 гигавата спрямо 8,6 гигавата, инсталирани през 2015 г.

Заради ръста в Китай Азия вече държи 66% пазарен дял на фотоволтаиците в световен мащаб. В Китай новите инсталации през 2016 г. са със 125% повече (34,2 гигавата). В САЩ капацитетът е двойно по-голям от този в бившия соларен лидер - Европа.

В Европа цената на соларната енергия достигна исторически минимум и продължава да намалява. На търговете за продажба на електроенергията от фотоволтаиците в Германия цената е намаляла с около 25%, отбелязва Solar Power Europe. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Това, мегавати и гигавати, гледам, за тези юнаци, разлика нямат. Особено онемях, когато сутринта, по икономическата блумбъргова медия, водещият го прочете едно към едно и око му не трепна. Това, неграмотността, у нас вършее все по-застрашително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
дааам и с тва и цената му расте с ено 100% на тоя "слънчев ток" .... дреме ми на мене ако ще и от Сатурн да идва, кат е по-скъп на дърва или въглища и тва е да замърсявам повече с CO2 и от 0.4% за цялата платета да го увеличим поне на 0.5% ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
За пореден път една некомпетентна журналистка не прави разлика между МЕГА-вати и ГИГА-вати, но пък пише статия по темата. Цитирам: "Според цитираните данни през 2016 г. са инсталирани 76,1 мегавата нови мощности, което е исторически рекорд. "Мила госпожо, 76 МВт е толкова смешно малко число в световен мащаб, че автоматично отрежда на Вашата статия коефициент на полезност и достоверност нейде около и под 0-та. Отделно навсякъде кръгли числа от вида 50%, 125%, 25% могат да придизвикат само силно съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
пасъм
преди 7 години
Има интересни твърдения като това, че разликата за построяването на 1 мегават атом и слънчева вече е 5 към 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 19
StraightForward
преди 7 години
Тука растат РУСКИТЕ БЕЗПЛАТНИ АТОМИ !!! аахаахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Горното заглавие като цяло е добра новина за собствениците на ТЕЦ-ове :) Повече фотоволтаици повече резевни мощности, които трябва да бъдат добавени, най-често въглища и газ. В Германия за последните 2-3 години ще пуснат 2-ра централа на въглища. Потребителите ще плащат и на едните и на другите. Важното е парите да се въртят.http://***.environmentalprogress.org/big-news/2017/1/13/breaking-german-emissions-increase-in-2016-for-second-year-in-a-row-due-to-nuclear-closure
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още