IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкритията на WikiLeaks - пореден удар за Samsung

Умните телевизори на компанията може да са ползвани за подслушване на граждани, сочат документите

09:02 | 09.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За компания, която попада в негативните заглавия на медиите от месеци, последното нещо, от което има нужда Samsung Electronics, са новини, че нейните умни телевизори могат да бъдат използвани за шпиониране на потребителите, пише Bloomberg.

Според документ, представен от WikiLeaks, именно това прави ЦРУ в рамките на програма, наречена “Weeping Angel”. Става дума за използването на микрофона на телевизора, който е създаден с цел устройството да реагира на гласови команди, но всъщност може да събира и предава информация в моменти, в които устройството изглежда изключено.

Въпреки че Samsung не е единствената компания, спомената в документите на WikiLeaks - Apple и Google също са там - това все пак е проблем за южнокорейския гигант. Производителят на смартфоните от серията Galaxy се бори за възстановяването си след самозапалващите се телефони Note 7, които изтриха милиарди долари от сметката ѝ, докато нейният лидер Лий Дзие Юн беше арестуван и разпитван във връзка с търговия с влияние в рамките на огромен скандал в Южна Корея.

“Това няма да бъде добро, като се има предвид, че вече бяха нанесени щети върху нейния имидж в цял свят”, твърди Хуан Джан-сън, професор, който специализира в областта на комуникациите в Chung-Ang University в Сеул. “Потребителите могат да получат усещането, че рискуват личната си сигурност, когато обмислят купуването на телевизор на Samsung. Едно от най-важните неща е дали Samsung е знаела и дали може да носи отговорност за това във връзка с бъдещите открития.

Samsung обяви, че е видяла доклада на WikiLeaks и в момента разглежда случая.

“Защитаването на сигурността на потребителите и сигурността на нашите устройства са топ приоритет за Samsung”, посочва компанията в имейл.

Според WikiLeaks хакерите на ЦРУ са разработили инструменти, за да разбиват iPhone на Apple, мобилната операционна система на Google - Android, и умните телевизори на Samsung, за да следят разговори и съобщения. Уебсайтът, който специализира в разкриването на правителствени тайни, публикува 8761 документа, за които твърди, че са от Центъра за киберразузнаване на ЦРУ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ха. Разтревожили се за некъв си телевизор....Според ВИЗИОНЕРИ бъдещето е на итренетъ на нещата, тоталната свързанос и чипъ в мозъка.Самсунг има повод да се тревожи една тогава, когат например: гледаш си умниа теревизор, а чипъ в мозъка казва - гоуем *** брато, купи си епъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още