IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ: При забавяне на газовата връзка с Гърция ще загубим евросредства

Ако има забавяне, това може да ни струва и договора за доставка на газ от Азербайджан, предупреди председателят на БЕХ

10:34 | 09.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще загуби договорени европейски средства, ако реалният строеж на българско-гръцката газова връзка не започне догодина. За това предупреди председателят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. Евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан, каза той пред БНР.

По думите на Иванов рискът е продиктуван от това, че ако до 2020 г. не въведем в експлоатация газопровода, няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ. Така ще сме в нарушение на договорни отношения с Азербайджан.

Петьо Иванов посочи, че ако количествата синьо гориво не бъдат обезпечени, тръбата много трудно ще бъде конкурентоспособна и изградена. 

Вчера беше сменен директорът на ICGB - проектната компания, която е натоварена с подготовката за изграждане на новата газова връзка с Гърция. Начело на компанията ще застане Валентин Хамбарлиев, който замества Теодора Георгиева. Мотивът за смяната е нуждата от „значително ускорение“ на темповете за реализацията на проекта.

Междусистемната връзка IGB е проект от общностно значение и реализацията му получи европейско финансиране. По нея България ще може да получава газ от Каспийския регион (чрез Южния газов коридор), както и втечнен газ от бъдещия терминал край Александруполис.

Петьо Иванов определи искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто като разумно и обосновано. „Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки или ако бъде увеличена с около 30% цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни“, заяви Иванов.

"Булгаргаз" трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ до утре. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още