IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Вулджев: Влизането в еврозоната ще облагодетелства политическата класа

Обвързването на българския лев към златото е много по-добър вариант от сегашния валутен борд или влизането в еврозоната

09:07 | 10.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Евентуалното влизане в еврозоната ще облагодетелства най-вече политическата класа. Не е задължително позитивните ефекти, които застъпниците на членството ни в еврозоната изтъкват – евтино кредитиране, ниски лихвени проценти, по-добър инвестиционен имидж , да станат реалност. Това заяви икономистът от ЕКИП Георги Вулджев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него има вътрешни рискове, на които ще бъде изложена България, влизайки в еврозоната. „Тези рискове в момента са елиминирани от съществуването на валутния борд. Те касаят фискалната дисциплина – ако влезем в еврозоната, политиците ни ще могат много по-евтино да взимат дълг, държавните ни облигации сега не се изкупуват от ЕЦБ, а тогава ще се изкупуват. Това означава, че нашите политици ще могат да предприемат активна монетарна политика, като финансират по-големи харчове“, обясни Вулджев.  

В момента правителството е сериозно ограничено откъм това колко може да си позволи да увеличава своите разходи. По-високите държавни разходи могат да се финансират чрез събиране на  данъци или чрез емитиране на дълг, но не и чрез „печатане на пари“ от старана на централната банка, поясни експертът.

Според него българските държавници не са по-добри от гръцките. "Ако премахнем валутния борд и преминем към еврото, ограниченията, които бордът носи, ще изчезнат и нашите политици ще имат свободата да харчат много повече, отколкото сега", заяви гостът.

Той цитира и изследването Transparency International за корупция, според което в България се живее по-зле от абсолютно всички страни в ЕС, включително Гърция.

Вулджев е категоричен, че в дългосрочен план резултатът от евентуално влизане на България в еврозоната по всяка вероятност няма да е по-богато население и по-висок стандарт на живот за всички, а точно обратното. Слабите и неефективни институции също са сред факторите, които според него имат значение за това дали ще бъде от полза приемането на еврото, или  не, посочи още икономистът.

Той застъпи тезата, че ако се премахне фиксингът към еврото, трябва да се премине към друг тип, например златото.

„Смятам, че това би бил по-добрият вариант и от сегашния валутен борд, и от влизане в еврозоната“, обясни Вулджев. Той добави, че най-лошият вариант при евентуално напускане на механизма е преминаването към плаваща валута.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ако се имахте за сериозна финансова медия, няма да давате трибуна за изява на такива .... меко казано неадекватни хора :) но явно тенденцията да пожълтявате се засилва все повече и повече ... расиски коментари по форумите се толерират, глупост по интервютата също ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Какъв запъртък, о Боже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Спрямо паричната система със златни пари, паричната система с незлатни пари е по-полезна.При запазване на сегашната държавна грешка на въведено неправилно управление на паричната система са невъзможни полезни действия и бездействия за устойчив обществен просперитет.Ако не се влезе в чакалнята за въвеждане еврото, след достатъчно време (при ескалация на криза) някои ще обвиняват, че не е осъществено прилагане на еврото.Ако се влезе в чакалнята за въвеждане на еврото, след достатъчно време (при ескалация на криза) други ще обвиняват, че е работено за прилагаме еврото.Кардиналните възможности са: 1) При запазване на неправилното управление на паричната система без ползване на евро или с ползване на евро, злините се уголемяват. 2) При правилно управление на паричната система се подсигурява устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
V.At.
преди 7 години
Ако се обвърже българският лев към златото коя класа ще се облагодетелства? В общи линии това интервю следва "модната" тенденция на приказки против ЕС. Само за справка - на 9.09.1944 идва "работническо - селската власт" който национализира фабрики, земя и т.н. на лошата буржоазия. На 10.11.1989 народът е гневен на забогатялата "червена буржоазия" и на привилегиите на ЦК и Политбюро. Днес има огромна разлика между бедни и най-богати, като тази разлика е нищо в сравнение с други страни. Та интервюирания се надява да се присламчи към новата, създадена може би след трусовете в ЕС, класа. Няма как, списъците вече са създадени и не влиза и в резервите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още