Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ефектите на плоския данък върху доходите

По-широката база и ниската ставка водят и до положителни динамични ефекти по отношение на приходите, пише Петър Ганев

   1| 2    
3
 
6
 
15
преди 2 години
Няма профилна снимка
При намаление с около 14% на най-високата данъчна ставка и среден растеж около 3.15% годишно, нещо гнило има в плоския данък.
1
 
6
 
14
honaniga до: Чесмир
преди 2 години
Няма профилна снимка
Чесмире,
Постарах се да прочета коментарите ти.
Защо не попиташ твоите съратници, защо изгониха 3 милиона млади и доста качествени българи , пък тогава прави пак сметки ако тези хора си бяха в родината си и им се беше дало възможност да се развиват като в нормалните държави.
0
 
0
 
13
преди 2 години
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gc_tax_totl_gd_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:POL:CZE:VEN:CUB:CHL:ROM:RUS:AUT:DEU&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
0
 
0
 
12
преди 2 години
https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:POL:CZE:VEN:CUB:CHL:ROM:RUS:AUT:DEU&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
0
 
0
 
11
преди 2 години
http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/share_world_fdi/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Capital_investment/

0
 
0
 
10
преди 2 години
http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/gdp_share/
1
 
2
 
9
преди 2 години
http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Capital_investment/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Savings/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/corporate_tax_rate/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/personal_income_tax_rate/ медии: "През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души. Преобладаващата част – 46% от хората със спестявания имат спестени суми до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението." "90% от населението обеднява или поне спестяванията му не растат и около 10% или по-малко имат растящи спестявания. 75-76% от депозитите са с размер под 1000 лв. В следващия сегмент 1000-2500 лева попадат едва около 8-9% а в следващия – 2500-5000 лв около 5-6% от депозитите. Това означава, че около 88-91% от депозитите попадат в областта под 5000 лв, в която преобладава намаляване на сумите. В най-ниската категория, до 1000 лв, средната сума е около 114 лева, в следващата, 1000-2500 лв средната сума е 1654 лв а в категорията 2500-5000 лв средната сума по депозит е 3648 лв. Разпределение на депозитите при което 75% от тях са със средна сума от 114 лева фактически представлява катастрофа за покупателната способност. Сумата от 114 лева е по-малка от половината на минималната работна заплата. Това е сума недостатъчна за покриване на месечните разходи за ток, телефон, вода и централно отопление в големите градове. За такава ситуация свидетелстват и нароилите се напоследък небанкови кредитни институции"
1
 
1
 
8
преди 2 години
http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Capital_investment/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Savings/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/corporate_tax_rate/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/personal_income_tax_rate/ "Гладстон тук казва, че би съжалявал, ако наистина е така — но че е така: това опияняващо увеличение на власт и богатство се ограничава само върху имотните класи." Гладстон, казва, че растежът се отнася само за имотните класи. Това е написано в "Капиталът" - на Маркс. Минимална заплата от 70 соц. левове, сега, след 30 години капитализъм и дясна утопия. 50 милиарда долара БВП, сега, са равни на 24 милиарда преди 30 години, а тогава БВП беше 28 милиарда долара. равни на 60 милиарда долара сега.. Но нява и един комунист в тази държава за да убие главните от живковистите - смятащи социализмът и лявото за недоносче, и докарали дясното и капитализмът. Лявото е действие и мисъл за благото на бедните и угнетените, а дясното е действие и мисъл за благото на богатите и елитът принцове и принцеси от горното стъпало на стълбата на лукавият. А светът е на лукавият и той раздава благата и властта. И на Исус предложи царства от светът.Дясното упреква лявата държава - че харчи по държавни фирми, но дясната държава харчи 100 пъти повече по частни фирми, и 100 пъти по-малко им взима. Десните наистина вярват, че държавата трябва да се управлява като фирма, и то е така. Но десните управляват държавата като фирма за приватизация. Купуват скъпо, а продават евтино, и трупат дългове.Дясната идеология смята бедните за глупави, и е против уличното осветление, против тротоарите, против безплатните обществени пътища и пътеки, против пенсиите и пенсионирането, против правата на работниците. Как ще живеете без пенсии и с кални незаконни и тъмни пътища, сред неграмотни и неОБРАЗовани, болни и гладни. ?
1
 
2
 
7
преди 2 години
2 милиона заети взимат заплати до 1000 лева - и средно 650 лева, значи остават около 1 милион със заплати над 1000 лева - средно с по 2000 лева. Щом средната заплата е 1100 лева, но тя е измислица. Вярвате ли, че 1 милион в България вземт заплати над 1000 лева. Колко професиидават толков, и колко обяви има за такива заплати. Тук безработицата била 10%, а в Германия била 5%, но тук 2,5% работят на половин ден срещу 25% в Германия и срещу 1400 часа работа годишно средно за зает в Германия и 2100 часа за България. Ако се работеше като в Германия, щеше в България да няма изобщо безработица. Освен това 1 милион пенсионери работят, и изместват младите, като взимат и пенсия и заплата почти без удръжки. И 1 милион работят за минимална заплата, която чисто е 350 лева, тоест равна на 75 лева от соц времето. Предварителните цифри показват, че БВП на Румъния бележи ръст от 4,8 % - най-високи нива от 2008 г. насам, когато обалната финансова криза постави началото на тежка рецесия в страната. Имат д
1
 
3
 
6
преди 2 години
Изпълнителният директор на КРИБ е казал, че в офшорните зони данъкът е 11%, и ако тук се повиши над 10%, щели да избягат фирмите, инветициите. ?.. А Естония нали я дават за пример, там плоският данък е 20%, в Чили неолибералният рай няма плосък данък и са 24% корпоративен данък и 40% върху личните доходи. Кипър 13% и 35%. Ирландия 13% и 48%. Китай с най-много инвестиции всяка година, 25% и 45%. А китайските работници произвеждат два пъти по-малко от българските, като БВП на зает. Най-големите компании в България плащат под 200 милиона лева данъци, а искат да управляват бюджет от 30 милиарда. ВЪРХУ заплатата има удръжки за бюджетът от поне 25%, дори върху минималната заплата, а с другите вземания от държавата стават 60% от заплатата е за държавата. Обаче тези пари не правят социална държава, а имо работодателско корпоративна диктатура, която си въобразява - че прави всички блага и заплащането на трудът е подарък. ТРУДЪТ Е УСЛУГА И РАЗХОД, подобно и заплатимо като стоманата или енергията нужна на автомобилнен завод. А бизнесът заиси от пазарът и държавната инфраструктура, а това са всичкото население. Капиталът на Марс, не струва нищо. Тези с ниските доходи издържат държавата с големи данъци, а те трябва да се намалят, как, отнякъде трябва да се вземе. От държавни акции да дават дивидент или да се увеличи корпоративният данък и данък за богатите, с необлагаем минимум. Сингапур има 60% БВП от правителствени акции, така и с Германия, но корпоративният на Сингапур е 17%, и 22% от лични доходи, на Германия е 45% за лични и корпоративен 30%. В Сингапур 40% от болниците са държавни безплатни, а частните са на издръжка от вноски на работодателите, като цените са под жесток контрол от държавата - за лекарства и лечение. http://www.theglobaleconomy.com/rankings/corporate_tax_rate/ http://www.theglobaleconomy.com/…/personal_income_tax_rate/ Когато един завод купува стомана, иска ли по ниски цени, зощото продават на нископлатени пазари, и защото ноу хауто и машините му са нискоефективни. Или кой ти продава евтин бензин защото колата ти е стара и харчи много. Но работодателите негодници искат нископлатен труд.