IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Спадът на чуждите инвестиции в България е неочакван

Да се отлага влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно, твърди Йосиф Аврамов

09:19 | 13.03.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спадът на чуждестранните инвестиции в България за изминалата година е доста неочакван. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Йосиф Аврамов.

Той припомни, че от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 682,8 млн. евро, като са по-малко с 1,009 млрд. евро (59,7%) спрямо същия период на 2015 г., когато възлизаха на 1,692 млрд. евро (според данните на Българската народна банка).

„Чуждите капиталовложения в страната записват драстично намаление през 2016 г., оставайки много далеч от нивата през 2008 г. - 9,1 млрд. евро, но и доста под очакванията спрямо 2015 г. Това е неочаквано, защото ръстът на БВП през 2016 г. от 3,4% е относително съпоставим с нарастването на икономиката през 2015 г. – 3,6%“, посочи Аврамов. 

Според него част от причините, довели до този резултат, се крият в ниските цени на горивата, политическата нестабилност, ситуацията в Гърция и редица грешки, които са допуснати от предходните две правителства.

Икономистът коментира още какви стъпки трябва да предприеме следващото правителство, за да повиши на първо място кредитния рейтинг на България. По думите му отлагането на влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно и трябва да се предприемат още тази година мерки за присъединяване към валутния механизъм ERM II. Това ще повиши поне с два пункта кредитния рейтинг на страната, посочи той. 

„Много важно е и влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само пет страни от Европейския съюз (ЕС) не са членове, сред които е и България", обясни Йосиф Аврамов. По думите му присъединяването на страната към организацията е важно заради инвеститорския интерес и начинът, по който инвеститорите биха погледнали на България. 

Вижте целия разговор тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 0
scott
преди 7 години
зимата ни изненада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
В България има свръхрегулация, при това некачествена http://investments.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=362748&df=45&dflid=3Защо да идват тук, като могат да инвестират в Англия и да не се налага да се занимават с хиляди непознати нормативни уредби и да се сблъскват с липсата на правосъдие?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 2
Ferry
преди 7 години
защо да е неочакван!??? съвсем очакван си е! стига с тия заблуждаващи статии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
ss_sgp
преди 7 години
'чуждите инвестиции' в България повечето са през офшорки с реални собственици българи - агенти, ДСта, ДДСта, евромилиони и др. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още