IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-близо ли е Google до Китай?

Компанията прави все по-усилени опити да се върне на най-големия интернет пазар в света

12:25 | 25.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Google все още води преговори с Пекин за своите планове да се върне на пазара в континенталната част на Китай, твърди бивш китайски депутат и високопоставен служител, запознат с преговорите, пише CNBC.

“Китай поддържа контакт с Google през различни канали”, коментира Лиу Биндзие, член на постоянния комитет на Националния народен конгрес и бивш ръководител на Генералната администрация по пресата и публикациите.

Google Scholar, търсачка за научна литература, е сред топ приоритетите в списъка на Пекин за услуги, които да бъдат позволени отново според Лиу, който коментира въпроса пред Synday Morning Post.

Има надежда, че част от бизнеса на Google ще се върне в Китай, следван от останалите части, твърдят депутати.

“Академичният сектор ще е първият, който ще успее да го направи”, коментира Лиу. “Фокусът на Китай е върху академичния прогрес, като академичните обмени и тези в сферата на науката и културата, вместо върху новините, информацията и политиката”.

Други функции на Google, които се обсъждат, са “услуги, които не включват [политически] чувствителна информация”, твърди Лиу. Но по думите му все още не е поставен срок, в който американската компания може да стъпи отново в Китай.

Откакто Google премахна търсачката си от континенталната част на Китай през 2010 г. след горчив сблъсък с Пекин във връзка с цензурата, интернет гигантът изрази неколкократно желанието си да се завърне на най-големия интернет пазар в света.

Китай има 721 млн. интернет потребители, а броят им се увеличава.

През 2015 г. изпълнителният председател на Alphabet Ерик Шмид коментира на технологична конференция в Пекин, че Google води непрестанни преговори с властите, защото иска да “обслужва цял Китай”.

“Принципите на Китай са, че трябва да оперирате според китайските закони, ако искате да навлезете на китайския пазар”, твърди Лиу. “Но ако Google го направи, това ще наруши правилата за глобалните ѝ операции и имиджа ѝ на честна, отворена платформа. Някои споразумения в този аспект все още не са сключени”.

Депутатът допълва, че търговските регулатори са въвлечени в преговорите, които текат от 2014 г. насам. Говорителят на Министерството на търговията твърди, че не знае за случая и министерството не е “органът, който отговаря” за това. Google не е отговорила на запитванията за коментар.

Миналия месец The Information писа, че Google води преговори с NetEase, вторият най-голям оператор на онлайн игри в Китай, за създаването на венчър за пускането на нейните приложения от Google Play в страната. Статията се позовава на източници, запознати с дискусиите по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 7 години
близо е.има поставена задача от цру за шпионаж и слухтене там.то ше са метани, то ше са отстъпки, то ше е чудоооооооооооооо. докът не постигнат целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още