IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стърджън настоява за референдум за независима Шотландия през 2018 г. или 2019 г.

По-голямата част от населението на Шотландия поиска Великобритания да остане в Европейския съюз по време на вота през юни миналата година

14:59 | 13.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Никола Стърджън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Никола Стърджън. Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че ще инициира законовата процедура за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия, съобщи Bloomberg. По този начин тя на практика ще отвори пореден фронт, докато властите в Лондон се готвят да задействат член 50 от Лисабонския договор за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС).

Шотландия, където мнозинството подкрепи оставане в ЕС, „стои на много важен кръстопът в резултат на решението на Великобритания да напусне блока“, каза Стърджън по време на реч в понеделник. „Шотландското правителство неколкократно потърси компромис с кабинета на Тереза Мей, само за да бъде посрещнато със стена от непреклонност“, допълни тя. 

В резултат на това Стърджън заяви, че ще поиска правомощия от шотландския парламент да се договори с правителството в Лондон за т.нар. заповед „Section 30”. Тя ще даде на Шотландия право да организира легитимен референдум за независимост. По думите на Стърджън вотът би трябвало да се проведе между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей планира да задейства член 50 от Лисабонския договор до края на март, а шотланските власти настояваха за „компромис“ по думите на Стърджън. Тя настоява регионът с население 5,4 млн. души да запази достъпа си до единния пазар на ЕС, независимо дали останалата част от Обединеното кралство го напусне.

„Изправена пред перспективите за т.нар. твърд Brexit (при ограничаване на имиграцията за сметка на достъп до единния пазар – бел.ред.), правя това, което смятам за правилно за страната и планирам да спечеля“, каза Стърджън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Стърджън е пич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още