IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Заплатите в България растат, но не достатъчно бързо

Икономическото възстановяване на ЕС не се отразява върху заплащането на работниците, пише в доклад на ЕКП

16:43 | 14.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заплатите в България растат, но не достатъчно бързо и трябва да се предприемат мерки в тази насока. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров по повод последното проучване на Европейския синдикален институт и Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Според анализа България, Полша и Германия са единствените държави в Европейския съюз (ЕС), в които средният темп  на реално увеличение на заплатите през периода 2009-2016 година е по-висок от този спрямо 2001-2008 година.

В проучването пише още, че през последните 7 години реалните заплати (изчислени през инфлацията за периода) са намалели в Гърция (с 3,1%), Хърватия (с 1%), Унгария (с 0,9%), Португалия (с 0,7%), Кипър (с 0,6%), Великобритания (с 0,4%), Италия (с 0,3%). 

Ръст, но по-нисък спрямо периода 2001-2008 г. има в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Според доклада най-сериозно забавяне има в Румъния, където средният ръст на възнагражденията е паднал от 11,2 на сто през 2001-2008 година до 0,1% през 2009-2016 година.

Тези данни са доказателство, че икономическото възстановяване на ЕС не се отразява върху заплащането на работниците.

Това е много лоша новина, не само за работниците и техните семейства, но и за бизнеса, тъй като ниските доходи свиват потреблението, заяви конфедеративният секретар на ЕКП Естер Линч, цитиран в прессъобщение на КНСБ.

По думите му е време за истинско възстановяване. Работниците в Европа заслужават по-високи заплати, допълни секретарят на ЕКП.

“Наистина, заплатите в България растат в реално изражение, и за това влияние имат основно три фактора -  структурни промени в заетостта в началото на кризата, засилен конкурентен натиск на европейския трудов пазар през последните години, безпрецедентно продължителна дефлация”, коментира доклада лидера на КНСБ Пламен Димитров. Според него обаче този растеж е с много ниски темпове и тръгва от много ниска база.

“За сравнение, средната заплата в България през 2016 г. е 523 евро спрямо 3333 евро във Финландия - разлика от близо 7 пъти. При съседите статистиката е подобна - въпреки че в Румъния през последните години доходите бяха орязани, средната работна заплата е по-висока от тази в България с 21,9%. В Македония тя е по-висока с 16,6%, а в Сърбия - с 35%. За да се стопи това неравенство, трябва ускорен ръст на доходите, който да позволи, ако не да настигнем, то поне да компенсираме частично това неравенство” посочи още Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Предлагам г-н Димитров и неговите подопечни да се откажат от заплатите си и да ги дадат на работещите за да може да им се увеличат . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
osoitza
преди 7 години
глупости, в Сърбия средната работна заплата била с 35% по висока?! а даже и в Македония с 17%! Къде ги тези данни?!Реално заплатите са по ниски макар и не с много. А освен това безработицата в тези две държави е ужасяваща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още