IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското пчеларство няма сравнително предимство, обяви експерт

От Националния браншови пчеларски съюз предлагат обща позиция за реформа в Общата селскостапанска политика

18:51 | 14.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българското пчеларство се разрасна много бързо, но няма сравнително предимство.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз.

Като пример той посочи биологичното пчеларство. Според него „вредна е високата себестойност на продукта”.

“Разходите за производство на мед са много големи, изключително високи са разходите за труд за разлика от другите сектори на земеделието. Има и други фактори, системни такива – лоша организационна структура, ниска квалификация на пчеларите, както и някои субективни фактори, като това са най-вече ролята на държавата в регулирането на сектора и взаимодействието му с другите сектори. И не на последно място – ниската култура на коопериране на българските пчелари“, обобщи базисните проблеми в отрасъла той.

„Една голяма верига, която иска да захрани 300 тона мед във всичките си магазини, не може да отиде и да вземе от бай Пенчо пет тенекии. Пчеларите трябва да се обединят, да направят маркетинг организация, общо кооперативно предприятие, което да работи с тяхната продукция“, заяви Илиев.

По думите му пчеларският бизнес е като всеки друг в България и основно зависи от бизнес средата, в която действа. “В този контекст трудно мога да кажа, че е пчеларският бизнес е предвидим и устойчив. Розовият период за българското пчеларство приключи. Тъй като България е интегрирана както в ЕС, така и в световен мащаб, ние трябва да спазваме правилата и да гледаме какво правят другите и къде сме ние, а не да ползваме прословутата мантра, че българското е най-качествено, което именно в този сектор не е вярно“, коментира Сребрин Илиев.

Той е категоричен, че в Европа няма обща политика в областта на пчеларството.

„Отделните страни прилагат различни механизми, с изключение на националните пчаларски програми, които се прилагат на хоризонтален принцип, но е много дефинитивно и индивидуално за всяка страна-членка на ЕС. Ролята е на местната власт, която да отчете конкретните специфики на отделния сектор в Общността, творчеството е в ръцете на изпълнителната власт", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 7 години
Пчеларството при тия цени е не рентабилно и е на ниво хоби и там ще си остане ако не се вдигнат цените и/или не се дотира производството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
У немско искат да похапват мед без разните му там добавки. Ако натовариш няколко тира мед, който е изкупен от n на брой производители, един да се е издънил при тест C4 и връщат цялата партида.Аз като производител, мога да гарантирам да моята продукция, но не знам какво слагат другите в тяхната. А при този тест се използва масспектроскопия на изотопите на въглерод 12C и 13C, изключително скъп и не е икономически изгодно всеки мед да се изпробва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Отделно може да вкарват по 5-10% в някой фонд на организацията и като се понатрупа някой лев да почнат да си отварят магазини в големите градове. Режат големите вериги и готово. Аз от големи вериги мед не си купувам, да е жив и здрав дядото. Жалко, че занаята ще си отиде с него, но това е живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Ще се сетим. Правят си една организация. Всички пчелари влизат вътре и после делкат пропорционално печалбите. Най-добре си вземат/наемат два три тира и всичко в Германия. Ние тук и без това си ядем пудрата захар с течната глюкоза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Медът като стойностен продукт е такъв само за прекупвачите. Тези, които го изкупуват на 4 лв, а го продават на 8 евро в Германия. Колкото до субсидиите - вярно изключително спорно е, какво се субсидира, след като субсидиите се дават на регистриран кошер, без това да е обвързано с производството на продукция.Затова има и така наречените промишлени биологични пчелари с по няколко хиляди кошера, които получават по 25 - 35 евро на кошер, а никой не ги пита има ли добит мед насреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 7 години
"Една голяма верига, която иска да захрани 300 тона мед във всичките си магазини" - не е и нужно...медът като стойностен продукт спокойно може да е извън вериги от типа на Кауфланд....иначе качеството отива на майната си. Единственото, което трябва е поощряване под форма на данъчни облекчения .. за субсидии е спорно...колко и до кой ще стигнат парите, но и това е ок ако се прави без крадене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още