IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експат: БФБ ни увери, че преразглеждане на решението за SOFIX няма да има

Ние не определяме състава на индекса, но сме длъжни да го следваме, коментираха от фонда

17:59 | 14.03.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма да има преразглеждане на решението за новата структура на SOFIX. Това е потвърдило ръководството на  БФБ – София пред Експат Асет Мениджънт, които управляват единствения борсово търгуван фонд у нас, който следва основния индекс на борсата.

Каква ще бъде реакцията на Експат при тази ситуация е един от най-коментираните въпроси вчера и днес. Каква ще бъде стратегията на фонда, ще се забави ли ребалансирането му предвид създалата се ситуация?
Затова се обърнахме за отговори на тези въпроси към фонда.



„След вчерашната публикация на Investor.bg, в която се повдигат въпроси относно новата структура на SOFIX, незабавно се обърнахме към БФБ – София за разяснения и информация по темата. Ръководството на борсата ни увери, че са следвали напълно утвърдената методология за определяне на компаниите в индекса и няма техническа грешка в изчисленията“, обясниха от Фонда пред Investor.bg. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Ръководството на БФБ – София е декларирало пред дружеството, че няма да има преразглеждане на решението за новата структура на SOFIX.

„Като управляващо дружество на индексния фонд върху SOFIX ние не сме част от процеса по определяне на състава на индекса. За нас е важно да има прозрачност и да се запази интегритетът на пазара. По проспект Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е задължен да следва максимално близко SOFIX такъв, какъвто е публикуван“, коментираха от Фонда.

Промените в състава на SOFIX влизат в сила от 20 март. Остава да видим какво ще направи през тези шест месеца Expat SOFIX ETF с неговите 1,26 млн. акции в ИХ България и 0 акции (към момента) в Еврохолд.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
balarev
преди 7 години
Човека взе парите, каза чакай малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
balarev
преди 7 години
Човека взе парите, каза чакай малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
След като няма възможност да се следи 100% индекса и на днешна дата Еврохолд е изпадащо дружество, най-добре е изобщо да не го купуват до следващото преразглеждане на индекса. При ниската ликвидност на БФБ такива краткосрочни сделки не са в интерес на инвеститорите във фонда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още