IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Д)ефектите на плоския данък

Промяна на данъчния модел поставя под въпрос изпълнението на приходите в бюджета и се отразява и на "сивата икономика"

15:11 | 15.03.17 г. 27
<p>
	<em>(Отляво надясно)</em> Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. <em>Снимка: Facebook страницата на фондация &quot;Фруидрих Науман&quot;</em></p>

(Отляво надясно) Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. Снимка: Facebook страницата на фондация "Фруидрих Науман"

С наближаването на парламентарните избори на 26 март темата „за“ и „против“ плоския данък отново е на дневен ред.

След последните данни за платежния баланс на България е особено важно бъдещите управляващи да имат ясна идея какво правят с данъчната система в страната, защото тя е важна и за живеещите и работещи тук, и за чуждите инвеститори, които планират развитие на бизнеса си в страната. Промяна на данъчния модел поставя под въпрос не само изпълнението на планираните данъчни приходи, но и разполагаемия доход на домакинствата, а има значение и за дела на "сивата икономика".

„Плоският данък е под сериозна заплаха“, коментира директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик по време на представянето на книгата „Плосък данък в България – предистория, въвеждане, резултати”, издадена от Института за пазарна икономика (ИПИ) в партньорство с фондацията.

„Фактът, че тази книга идва сега показва колко е важен този дебат. Това са вашите пари, които властта харчи. Имате право да знаете за какво се разходват и да сте сигурни, че се харчат разумно. С оглед предложенията на някои партии за данъчната система разговорите по темата са повече от спешни“, добави още Кадик.

Припомняме, че всъщност почти всички политически сили се обявяват за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите.
БСП в крайна сметка се отказаха от радикални промени и предлагат да направят „плавен изход“ от плоския данък с въвеждане на 20-процентна ставка за физическите лица с доходи над 120 хил. лв. годишно.  Червените ще правят и първи стъпки към семейното подоходно облагане, като идеята е приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете.

Това, според икономистите, би сложило край на плоското облагане в България. По думите на Красен Станчев, който е част от авторския колектив на книгата, около 14 млн. лв. годишно ще влизат в бюджета, ако бъде увеличен налога за хората с годишен доход над 120 хил. лв., така както предлагат от БСП. С моите студенти изчислихме, че тези пари се харчат за 3 часа, допълни той.

Икономистът Георги Ангелов, който също е един от авторите на книгата, припомни, че единната ставка е естествен завършек от поредица реформи. „Проблемът е, че ни отне твърде много време да стигнем до правилните решения. Например, Естония въведе единната ставка преди 20 г. Ние точно тогава въведохме валутния борд, но това се случи след хиляди проценти инфлация, девалвация на лева и фалити на банки. В началото на 90-те години имахме 52% ефективна данъчна ставка, никой не плащаше и не декларираше налози“ посочи той. 

По думите му управляващата в момента партия в Естония е искала да премахне плоския данък, но това така и не се е случило. „Причината е, че е неразумно да махаш нещо, което работи. Това би довело до сериозни загуби за бюджета и ако тези пари не са в хазната, няма как да вдигаш пенсии и да строиш магистрали“, обясни експертът.

Ефектът се вижда най-осезаемо при прехода от икономически ръст към рецесия след 2009 г.  Това е единственият приход в бюджета, който не намалява, а дори се увеличава, въпреки че по време на кризата бяха загубени 180 хил. работни места, добави Десислава Николова, която също е сред авторите на книгата.

Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 13
kane
преди 7 години
Плския данък убива България - работещите избягаха, печалбите и те бягат с покупки в другите държави, за БГ остава само мръсотията от производствата им и прегърбени българиПлоския данък не стимулира реинвестирането в дейности с цел намаляване на печалбата! Те просто си плащат едни 10% и милионите отиват в ШвейцарияПортугалия е с над 60% прогресивен корп данък..Белгия също, Словения, Финландия, Швеция вс са с по 58-57% най-висока ставка и пак икономиките са им по-добре, а хората с повече ваканции и по-богати и щастливиАко плоския данък остане още 15-20г в Бг ще е пълна разруха и катастрофа, както в Сомалия ще стане. Изборът е ваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Абе бедните да го ду*ат. Ясно е че целта на плоския данък е ако може бедните да плащат, защото при нас няма необлагаем минимум, а богатите да минат само с 10%. За сметка на това пък нямаме ниска ставка на ДДС за храни и лекарства, щото пак бедните да плащат. Нашата приказка малко като с магарето дето го товарили и накрая пукнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
И аз ще ти издам една. Може да не искаш, ама плащаш, просто не го осъзнаваш ;-)Само трябва да се огледаш и да помислиш малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Костов направо ги е разбил :)Изпадахме 3 пъти в дефицит. Не е вярно и че плоският данък стимулира икономическия растеж. Данъците имат една цел да се събират достатъчно приходи, за да могат институциите да изпълняват функциите си. Не е коректно налозите да бъдат третирани като кражба. В момента държавата не изпълнява функциите си, а институциите не получават достатъчно приходи, за да покриват разходите си", коментира той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ще ти издам една тайна .... никой не иска да плаща данъци :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
KPetkov
преди 7 години
Ставката в Естония е 20%. При този размер няма да има проблем, не само да е плоска, ами и вдлъбната да е.Всички знаем, защо са големите мрънкания. Богатите не искат даплащат данъци. Няма доказателства, че ниските данъци въврвят ръка за ръка с високия растеж, дори в България.Например, Естония въведе единната ставка преди 20 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още