IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година безработните в България са намалели с 60 хил. души

Най-много кадри се търсят в преработващата промишленост, отчитат от Агенцията по заетостта

15:32 | 15.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За една година броят на хората без работа е намалял с близо 60 хил. души, или 18,2%. Регистрираните безработни към края на февруари са 269 642. Това показват данните на Агенцията по заетостта. Спрямо януари лицата без препитание са със 107 по-малко.

Безработицата в България през втория месец от годината е 8,2%, отчитат още от ведомството.

През февруари работа са започнали общо 16 791 безработни лица, от които 15 531 – на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 1 260 безработни. От тях 758 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от Закона за насърчаване на заетостта. 

Свободните места, обявени в бюрата по труда, са 15 060. От тях частният сектор е обявил 11 852, които са 78,7% от всички заявени свободни позиции през месеца. В сравнение с януари броят на заявените свободни работни места нараства с 16,6%.

Най-много кадри се търсят в преработващата промишленост. Там свободните места са 4 233. В търговията също има търсене - 2 466 са свободните позиции, а в хотелиерството и ресторантьорството - 2 119.

Най-търсените професии в бюрата по труда през февруари са сервитьори, бармани, камериери, аниматори, оператори на машини в преработвателната промишленост, заварчици, шлосери, автомонтьори, общи работници в строителството, продавачи и касиери в търговията.

От специалистите с висше образование най-търсени са медиците, следват инженерите, учителите и преподавателите, стопанските специалисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Крематориум в София, всички останали под чимширите, ако остане жив да му ги посее. Но иначе е така, мре народа български, и то не от пушене, пиене и удоволствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Абсолютно си прав! Цяло чудо е да я докараш до 50-те вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
По-вероятно - през крематориума---------------------------------Разбирам ти донякъде черния хумор, защото ние - българите сме царе в тази дисциплина и аз не правя изключение. Но като човек, на когото напоследък му се налага по чисто обективни причини напоследък да посещава често гробищата няма как да кажа, че това не е вярно. Умираме все по-често и все по-често умират относително млади хора в разцвета на силите си. Много е жалко, но е вярно. За съжаление. Това не е препоръка за инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
По-вероятно - през крематориума... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
И отново постоянно задаваният въпрос : Колко от тия са минали през терминала ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още