IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Лингорски: България няма да има добър имидж, ако не се справи с корупцията

Страната не се възползва по адекватен начин от икономическия си ръст, твърди Мика Зайкова

10:59 | 16.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато България не се справи с корупцията, ще има много лош имидж в Европа и с оглед на това родните фирми също няма да се ползват с добро име. Продуктите, които страната изнася или продава на вътрешния пазар, ще са с ниска добавена стойност. Това коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR финансистът Илия Лингорски, който е и председател на Европейския институт за стратегии и анализи.

По думите му това е предпоставка да не се очаква осезаемо повишение на доходите. Според него добрите специалисти са напуснали България през последните 15 години. 

"Скептичен съм по отношение на това, че една икономика е конкурентна, ако се поддържа чрез политики и ниски разходи за труд. В същото време страната ни е от тези с бърз ръст на средните доходи. Една от причините е, че започваме от много ниска база", обясни експертът.

Той коментира данните на Евростат, според които заплатите в България са с 35% по-ниски от тези в Сърбия и с 22% по-ниски от възнагражденията в Румъния.

Темата коментира и икономическият и финансов експерт на КНСБ Мика Зайкова, която също бе гост в студиото. „Фактът, че Сърбия дава по-висока средна работна заплата от България, при положение, че има по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП), говори, че не става дума само за произведеното от икономиката. Тук въпросът опира до разпределяне на ползите от по-високия икономически ръст“, посочи тя.

Според нея в България това не се случва по правилен начин и „се краде“. По  думите ѝ България трябва да подобри бизнес климата. Една добра законодателна и съдебна система може да привлече много чуждестранни инвеститори, категорична е тя.

"Да се подценява трудът и да се черпи от него конкурентоспособност не е правилно", коментира още експертът. Зайкова обясни, че темпът на ръст на заплатите не трябва да бъде водещ, но е важно възнагражденията в България поне да се приближат до средните нива в Европа.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Каква корупция какви пет лв Линдгорски В България няма корупция на високите етажи на властта След като за 27 години няма нито един осъден висш политик магистрат или министър за каква корупция говориш Българските политици магистрати и държавни чиновници по висшите етажи са едни много честни и благородни хора които дори не си помеслят за корупция Може би говориш за корупция на ниските етажи Там хората са ниско образовани бедни и се съблазняват от някакви мижави суми за да се продадат Справянето с тази корупция не е никакъв проблем и политиците магистратите и министрите ще се справят много бързо с нея Скоро ще бъде разрешено камерите да могат да бъдат ползвани като доказателство в съда и корупцията ще изчезне като понятие Нали Линдгорски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още