IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК въвежда нов инструмент за разкриването на картели

Граждани ще могат да подават сигнали за незаконни практики за ограничаване на конкуренцията напълно анонимно

15:43 | 16.03.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) въвежда нов инструмент за анонимно подаване на сигнали за нарушения на законодателството за конкуренцията и картели, съобщават от Комисията.

Гражданите на държавите от блока могат да съобщават за съгласуване на цени или тръжни оферти, недопускане на продукти до пазара, неоснователно изключване на конкуренти и други практики. 

Досега по-голямата част от картелите биваха разкривани чрез програмата на Комисията за освобождаване от глоби и намаляването на техния размер. Тя позволява на предприятията да сигнализират за собственото си участие в картел в замяна на намаляването на наложената им глоба, припомнят от Брюксел.

Новата система увеличава вероятността от разкриване и наказателно преследване, посочва се още в съобщението на ЕК.

Комисията гарантира, че анонимността на подалите сигнала е гарантирана. Сигналите се подават чрез специално проектирана система за криптирани съобщения, която позволява двупосочна комуникация. 

Услугата се управлява от специализиран външен доставчик на услуги и не препраща никакви метаданни, които биха могли да бъдат използвани за установяване на самоличността на лицето, предоставящо информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
нужно е, при липсата на естествен такъв при теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
Общо взето не разбрах как този коментар се озова при тази статия : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
Oт много време съм радетел за нови по - справедливи и прозрачни методи за търговия на БФБ.В това число и нови правила за Софикс.След избора на нов председател на КФН и в духа на новите перспективи ,според мен е необходимо да се вземат мерки за по-голяма честност и предвидимост в търговията на БФБ.Само така могат да се привлекат нови емитенти и инвеститори на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още