IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландска река получи статут на юридическо лице

Уонгануи стана първата река в света, на която бяха дадени човешки права

15:09 | 16.03.17 г. 1
<p>
	Принц Хари посети региона на Уонгануи през 2015 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Принц Хари посети региона на Уонгануи през 2015 г. Снимка: Архив Ройтерс

Новозеландската река Уонгануи получи от парламента на страната статут на юридическо лице и вече ще бъде третирана от закона по същия начин, както компаниите. Информацията съобщават ДПА и АФП, цитирани от БТА.

Уонгануи е третата по големина река Нова Зеландия и се почита от местното маорско племе, което смята реката за своя прародителка и 140 години се бори за това тя да бъде призната за живо същество. 

В новия закон, приет от парламента на Нова Зеландия, щетите, нанасяни на Уонгануи, се приравняват към щетите, понесени от племето, тъй като те се смятат за едно цяло. Реката получи двама настоятели - държавната власт и местното племе, уточнява британският вестник „Гардиън“.

Интересите на реката ще бъдат защитавани в юридическите процедури от един адвокат, представляващ племето, и още един, представляващ държавата. 

Местното племе получи 80 милиона новозеландски долара (52 милиона евро) за съдебните разноски по делото. Съдебният процес за предоставяне на човешки права на река Уонгануи е най-продължителният в историята на Нова Зеландия, пише още „Гардиън”. Племето ще получи и 30 милиона долара за амелиоративни работи за реката.

"Тя ще е юридическо лице с всички произтичащи от това права и задължения“, заяви министърът на правосъдието Крис Финлейсън, цитиран от ДПА.

Този подход, който признава река за юридическо лице, е уникален, добави той. Според него новият статут е признание за дълбоката духовна връзка между племето Уонгануи и реката на предците му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Абе то това не е лошо, ама какво ще правим утре, когато автономните автомобили и роботите започнат също да се борят за своите права? Да не се наложи и на тях да се дава право на глас и да имат квоти за депутати в парламента. И да им се издават документи за самоличност с биометрични данни и отпечатъци от гумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още