IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация София" обезщетява над 100 хил. абонати за аварията

Дружеството публикува методиката, на базата на която са изчислени обезщетенията

17:53 | 16.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

104,2 хил. столичани, засегнати от аварията през февруари в топлорайон "София Изток" на "Топлофикация София", ще  получават обезщетение, съобщиха от дружеството. Сумите са отразени във февруарските фактури, достъпни от днес.

В края на миналия месец служители на "Топлофикация София" разлепиха във входовете на засегнатите сгради съобщения, в които бяха посочени количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение, изчислени за всяка отделна абонатна станция според броя дни с нарушено топлоподаване. 

Дружеството дава и обяснение за методиката за изчисляване на обезщетенията. От публикацията става ясно, че потребената през миналия месец топлинна енергия за клиентите на топлорайон "София Изток" е сторнирана не само в дните с изцяло преустановено топлоподаване, но и когато тя е била с влошени показатели.

Това количество е отразено в месечните фактури на отделен ред със знак минус и не участва както в разпределението на потребената енергия за месеца, така и в изравнителната сметка.

Тя е отчетена от общите топломери в засегнатите сгради, но няма да се начислява в сметките на потребителите, както и в изравнителните сметки, уточняват от "Топлофикация София". Засегнатите клиенти с над 48 часа прекъсване допълнително получават и неустойка за липсата на топлинна енергия в периода след 48-я час до окончателното възстановяване на топлоподаването.

Обезщетения ще получат само потребителите от кварталите, засегнати от аварията в топлорайон "София Изток", припомнят още от топлофикационното дружество.

Според данните на изчислителния център на "Топлофикация София" през февруари средната месечна температура е била плюс 3,1 градуса, докато през същия месец на 2016 г. средната месечна температура е била плюс 7,5 градуса.

Предвид по-студеното време през февруари тази година клиентите са потребили 418 452 МВтч топлинна енергия, докато през февруари в предходната година са отчетени 343 456 МВтч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още