IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Анексирането на Крим е заплаха за суверенитета на всички държави

ЕС не признава този акт на Руската федерация и прилагането на санкциите срещу него

18:01 | 17.03.17 г. 4
<p>
	Федерика Могерини. Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Федерика Могерини. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз остава ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна три години след незаконното анексиране на автономната република Крим и град Севастопол от Русия, пише в декларация на върховния комисар по въпросите на външните отношения на общността Федерика Могерини, разпространена от Съвета.

"ЕС посочва отново, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право", пише тя и допълва, че анексирането остава предизвикателство пред международната сигурност и е с тежки последствия за международния ред, който защитава единството и суверенитета на всички държави.

В своето изявление Могерини посочва, че ЕС остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си за непризнаване на този акт, включително и рестриктивни мерки.

ЕС не признава и провеждането на избори от страна на Русия на територията на Крим, нито излъчените по този начин местни или национални представители.

За година продължаващата милитаризация на полуострова поставя под натиск сигурността в целия Черноморския регион, а спазването на човешките права се влошава. Федерика Могерени посочва и конкретни примери за спиране на медии и нарушаване на правата на кримските татари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
УКРАЙНА Е ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА, а през по голямата част от последните 200 години Крим е бил Руска територия. Oт кога стана престъпление да се казва истината - или може да се казва истината само, когато е удобно за еврогейците и aмериканците?И нещо друго. Стига нахалство. Пуснали това девойче Могелрини от Италия да раздава световни наредби. Крим е третият случай на прекрояване на граници в Европа.1-во Турция нахлува и окупира Северен Кипър. Случая е заметен и само от време навреме срамежливо се споменава от немай къде.2-ро НАТО откъсна Косово от Сърбия и създаде държава на мафиоти и наркотрафиканти.Пак мълчание.Айде да уредим първите два, след това може да дойде ред и на Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Vladimir07
преди 7 години
ЕС отбелязва годишнината от връщането на Крим в РФ със поредното пезполезни и изтъркано изказване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...ЕС не признава този акт на Руската федерация и прилагането на санкциите срещу него..."Ей това не го разбрах - ЕС не признава и законното волеизлияние на народа на Крим, изявено и през 1991г. и санкциите срещу Русия. За лицемерието е ясно, но това си е жива шизофрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
КОСОВО НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА НИКОГО. САМО ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ, АМА НЕЯ КУЧЕТА Я ЯЛИ. СЕГА И АЛБАНЦИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още