IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се спре незаконната паралелна търговия с лекарства, настоява асоциация

Пътят минава през изграждане на електронна информационна система, смятат от БАРПТЛ

14:45 | 20.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските институции да предприемат адекватни мерки за прекратяване на незаконната паралелна търговия с лекарства, без те да засягат легалния износ. За това призовават в отворено писмо от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Повод за него е завърналата се обществена и институционална дискусия за мащабите на паралелната търговия с лекарства у нас и недостига на медикаменти на пазара в резултат на този износ.

Именно незаконният износ на медикаменти е причината за потенциалния недостиг на лекарства у нас, което излага на риск терапията на пациентите, се посочва в становището на асоциацията.

От асоциацията подкрепят защитата на интересите на българските пациенти, така че да не бъде препятстван достъпът до лекарствени продукти на възможно най-добра цена. В същото време подчертават, че всяка мярка, която не е адресирана към същината на проблема за незаконния износ, не само няма да помогне за решаването му, а точно обратното – може да доведе до задълбочаване на липсата на лекарства и затрудняване на терапията на пациентите. 

Асоциацията се обръща към българските институции, в лицето на регулаторните и контролни органи, да спрат да игнорират незаконния износ и да предприемат мерки за прекратяването на този процес. От там напомнят, че паралелната търговия с лекарства е единствената, която създава реална конкурентна среда и подпомага регулирането на цените на лекарствените продукти в държавите-членки, включително и в България, и поради това следва да бъде насърчавана.

В становището се посочва, че БАРПТЛ подкрепя въвеждането на истински информативен режим за паралелна търговия с цел събиране и анализ на данни за количествата налични лекарства и базирано на факти установяване на причините за недостига на лекарства в страната, включително прекратяване на незаконния износ през аптеки.

За целта от асоциацията предлагат изграждането на електронна информационна система, обхващаща всички звена от сложната доставна верига на фармацевтичния пазар, а именно – фармацевтичните производители, търговци на едро и на дребно.

Според асоциацията в Европа участниците в лекарствоснабдяването се обединяват за съвместно решаване на проблема, а в България държавата игнорира незаконния износ, свързан с изкупуване на лекарства от аптеките от нелицензирани и лицензирани лица и последващото им изнасяне от страната.

Институциите трябва да насочат усилията си срещу незаконната дейност, а не срещу законната, посочват от организацията. Анализ на риска може да идентифицират и санкционира незаконните действия, категорични са от БАРПТЛ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Търговията с човешкото здраве е недопустима! Едни и същи продукти с различни наименования и качество, лобирани по различни пътища-всичко за печалба в името на здравето! Най успешното правене на пари, чрез изнудване на заболелите! Държавният регулатор отсъства, но ползва огромни облаги! Ситуацията в момента е позорна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Инвестор, защо публикувате писанията на неграмотници?1. Незаконен износ на лекарства няма! Първо, защото движението на стоки не може да се ограничава. И второ - всеки износител съвестно декларира изнесените количества, за да може да ползва данъчния кредит или по-популярно - до си върне ДДС-то.2. какво значи "изкупуване на лекарства от аптеките от нелицензирани и лицензирани лица"? Какъв лиценз или разрешение трябва да имам аз, за да купя лекарство от аптеката? Как ще ме ограничат да купя лекарство?Аман от неграмотници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още